Olika typer av ränta
Ränta är ett begrepp som används för att beskriva kostnaden när du lånar pengar. Men vid en närmare titt på begreppet kan vi konstatera att det finns olika typer av ränta som används vid olika tillfällen.
- Nominell ränta. Kostnaden som långivaren tar ut för ett lån kallas för nominell ränta. Den nominella räntan är på årsbasis och presenteras i en procentsats. Eftersom den nominella räntan är på årsbasis ger den inte alltid en helt rättvis bild av lånets totalkostnad. Särskilt inte om lånet har en kort återbetalningstid.
- Effektiv ränta. En långivare tar oftast ut flera avgifter för ett lån än bara nominell ränta. Det kan tillkomma avgifter som uppläggningsavgift och aviavgifter. När dessa kostnader räknas samman får vi fram det som kallas för effektiv ränta, det vill säga totalkostnaden för lånet. Även den effektiva räntan visas på årsbasis vilket innebär att exempelvis snabblån, med korta återbetalningstider, ofta framstår som mycket dyrare än vad de är.
- Listränta. Är den räntesats banker använder för att marknadsföra sina bolån. När du ansöker om ett bolån kan du aldrig få högre ränta än listräntan. Eftersom bankerna erbjuder bolån med olika bindningstider skiljer sig listräntan åt beroende på hur länge du vill binda lånet. I regel är listräntan lägre med rörlig ränta än bunden ränta.
- Genomsnittsränta. Bankens kunder och deras gemensamma räntesnitt kallas för genomsnittsräntan. Då de flesta väljer att förhandla sina bolåneräntor är genomsnittsräntan alltid lägre är listräntan. Återigen skiljer sig genomsnittsräntan åt mellan bankens olika bindningstider.
- Reporänta. Reporäntan är Riksbankens styrränta och det viktigast penningpolitiska verktyget. Genom att höja eller sänka räntan påverkar Riksbanken övriga bankers räntor, vilket i sin tur påverkar inflationen i Sverige.
- Referensränta. Referensräntan motsvarar reporäntan vid föregående halvår. Den ändras två gånger per år men har inget penningpolitiskt syfte. Referensräntan påverkar bland annat dröjsmålsräntan.