Matpriserna steg med över 15 procent
Matpriserna blev en het snackis under 2022 och vid slutet av året hade matpriserna stigit med hela 15,4 procent. Inte sedan början av 80-talet har priserna stigit så mycket som förra året.
I början av 2022 såg vi hur priserna på kaffe, pasta, kyckling och mejeriprodukter skenade. Därefter kom kriget i Ukraina och då började prisökningen på bred front. Prisändringar är vanligtvis en ganska omständlig process men helt plötsligt såg vi kraftiga prishöjningar inom de flesta varugrupperna. Vissa produkter har stigit med så mycket som 30 procent.
Tips! Januari är känd som årets fattigaste månad. Behöver du låna pengar för att ha råd med matkostnader och övriga utgifter kan du jämföra långivarnas räntor och avgifter här på Låneguiden. På så vis behöver du inte betala mer än absolut nödvändigt för ditt lån.
Fortsatt ökning att vänta under 2023
Ulf Mazur är grundare och VD för Matpriskollen. Han tror på fortsatta prisökningar även under 2023, om än inte i samma höga takt som det gångna året.
– Jag tror att ökningstakten i år kommer vara lägre, men priserna kommer fortsätta att öka, säger Ulf Mazur, i en intervju med SvD.
Men även en mindre prisökning kan få stora konsekvenser för konsumenterna som blir allt fattigare. För varje procent maten stiger i pris innebär det 3 miljarder kronor i minskad köpkraft för hushållen.
Så håller du nere matkostnaderna
- Planera dina inköp och storhandla. Planerar du matinköpen för flera veckor kan du välja större förpackningar med ett lägre kilopris eller handla grönsaker efter säsong och på så vis hålla nere kostnaderna.
- Var flexibel och håll koll på erbjudanden. Genom att vara flexibel och kolla butikernas veckoblad innan du handlar kan du ta del av mängder av bra klipp och spara pengar. För färskvaror du köper mer frekvent kan du även spana in hyllan för varor med kort datum.
- Ät mer växtbaserat. Genom att äta mer växtbaserad kost kan du hålla nere kostnaderna och spara pengar, särskilt om du handlar varor under säsong. Både rotfrukter och baljväxter har lång hållbarhet och är mättande.
- Ät upp det du köper. Ät upp den mat du köper och planera dina maträtter utifrån det du har i skafferiet och spara tusenlappar. Varje år slänger vi svenskar i genomsnitt 35 kg mat, för en familj med två vuxna och två barn motsvarar det ca 3 000 – 6 000 kronor per år.