Kopparmynt och silvermynt

Har jag ångerrätt på lån?

Ja, enligt konsumentköplagen har du 14 dagars ångerrätt på lån. Ångerrätten gäller på i stort sett alla olika lån, utom bolån.

För att ångra ditt låneavtal måste du höra av dig till långivaren inom ångerfristen.

Hur lång ångerrätt har man?

Vare sig du köper kläder, elektronik, heminredning eller något annat kan du ångra ditt köp. I många fall har du möjlighet att utnyttja din ångerrätt och lämna tillbaka varan. Det många kanske inte vet är att den möjligheten även finns när du tar ett lån.

Ångerfristen på lån börjar i samband med att du får dina lånevillkor och gäller sedan i 14 dagar. Om du får dina lånevillkor i samband med att du ingår avtalet börjar ångerfristen då. Om du däremot får lånevillkoren en annan dag är det först då ångerfristen börjar gälla.

Det innebär att ångerfristen vanligtvis har påbörjats när du väl har fått dina pengar på konto. Det är alltså inte säkert att du har 14 dagars ångerrätt i samband med att du får dina pengar på kontot.

Hur ångrar jag ett lån?

Skulle du ångra ditt lån, oavsett anledning, måste du höra av dig till långivaren för att utnyttja ångerrätten. Precis som med många andra avtal kan du ångra det både skriftligt och muntligt, men skriftligt är att föredra. Både e-post och brev fungerar utmärkt. Ångrar du ditt låneavtal skriftligt behöver du aldrig oroa dig för en tvist. Då kan du bevisa att du faktiskt ångrat ditt lån.

Du kan ångra ditt lån oavsett anledning. Du behöver aldrig förklara dig för långivaren varför du väljer att ångra ditt lån.

Tänk på! För att du ska få ångra ditt lån måste du meddela långivaren detta under ångerfristen.

Om inte långivaren skulle acceptera att du vill ångra ditt lån kan du kontakta Konsumentverket för vidare hjälp.

Du har inte ångerrätt på bolån

Ångerrätten gäller på i stort sett alla lånetyper, alltifrån billån till snabblån. Det är däremot inte möjligt att ångra ett bolån. Bolån kan du dock förtidslösa om du skulle vilja göra det. Har du ett bundet bolån som du vill förtidslösa kommer du dock få betala en ränteskillnadsersättning.

Ränteskillnadsersättning är en ersättning banken tar ut för förlorade ränteintäkter. När banken lade upp ditt bolån räknade de med vissa ränteintäkter. Dessa intäkter går förlorade om du löser ditt lån i förtid och därför tar banken ut en ränteskillnadsersättning.

När måste pengarna betalas tillbaka?

Det räcker inte med att kontakta långivaren och säga att du vill ångra ditt lån. Du måste även se till att betala tillbaka pengarna du lånat. Från det att du kontaktar långivaren och ångrar lånet har du 30 dagar på dig att betala tillbaka pengarna.

Utöver lånebeloppet ska du även betala ränta för den tid du hade tillgång till lånet. Räntan räknas från den dagen du fick tillgång till lånebeloppet till den dagen du återbetalar det. Ju tidigare du betalar tillbaka lånebeloppet, desto lägre blir dina räntekostnader.

Tänk på! Om lånebeloppet inte betalades ut innan du ångrade dig behöver du inte betala någon ränta.

Många långivare tar ut uppläggningsavgifter och andra typer av avgifter när du ansöker om ett lån. Har du betalat en sådan avgift i samband med att du tecknade lånet är långivaren skyldig att betalat tillbaka det beloppet. Långivaren har 30 dagar på sig att återbetala pengarna.

Betala tillbaka lånet i förtid om du ångrar det

Bortsett från bundna bolån kan du lösa i stort sett alla lån i förtid utan att det kostar dig någonting. Möjligheten att lösa ett lån i förtid är bra om ångerfristen har passerat och du vill bli av med ditt lån.

Många långivare tar varken ut någon kostnad eller har något krav på att du måste betala för framtida räntekostnader. När du löser ditt lån brukar det räcka med att du betalar tillbaka din återstående skuld.