Bankernas krav kan göra det svårare att låna pengar
Under vecka 47 släpper Konsumentverket sin uppdaterade bedömning av vad som är rimliga utgifter för olika typer av hushåll. Siffrorna väntas skruvas upp kraftigt och kan påverka hushållens möjligheter att låna pengar.
Med stigande räntor har det bli svårare för svenskarna att låna pengar. Om ett par veckor uppdaterar Konsumentverket sin bedömning av vad som är rimliga utgifter för olika typer av hushåll. Det är inte svårt att tro att den bedömningen skruvas upp en aning till följd av högre priser i samhället.
Med högre utgifter minskar marginalerna vilket bidrar till tuffare kreditprövningar och gör det svårare att låna pengar.
Såväl bolån som privatlån påverkas
En uppdatering av Konsumentverkets schabloner kan slå mot flera olika lånetyper.
– Jag tror att både privatlån och bostadslån kommer att påverkas. Det kommer att slå igenom, säger Sharon Lavie, sparekonom på Shibstedkoncernen, i en intervju med DN.
Fler hushåll kommer nekas lån och en stor del kommer inte beviljas lika stora lånebelopp som tidigare.
Tips! I regel är det lättare att låna pengar utan UC eftersom långivarna oftast ser till hela din ekonomiska situation. Hos flera aktörer kan du exempelvis låna trots betalningsanmärkning.
Förbättra möjligheten att låna pengar
Förbättra dina chanser att få låna pengar genom att samla lån och krediter. Ansöker du om ett privatlån är det viktigare än någonsin att du jämför långivarnas räntor för att hitta det billigaste lånet.
Konsumentverkets schablon en del i bankernas Kalp-kalkyl
När DN kontaktar ett antal större banker inom privatlån och bolån, däribland storbankerna, framgår det att de använder Konsumentverkets schablon som en del i bedömningen av hur mycket pengar kunden behöver ha kvar att leva på för att beviljas ett lån, även kallad Kalp-kalyl.
Samtliga aktörer är dock tydliga med att det är fler parametrar än Konsumentverkets schablon man tittar på i sin bedömning av kundens betalningsförmåga.
Konsumentverkets beräkningar uppdateras årligen men brukar inte skilja sig särskilt mycket år till år. I år har dock myndigheten flaggat för att siffrorna kommer stiga kraftigt på grund av höjda priser på såväl mat, el och drivmedel.