Finansiering av veterinärkostnader
Alla som har ett eller flera husdjur vet hur kostsamt det kan bli om djuret blir sjukt eller skadar sig. Det stora flertalet djurägare betraktar sina husdjur som familjemedlemmar och är också beredda på att satsa det som krävs om hen behöver vård. Det kan dock bli mycket dyrt, minsta ingrepp går på tusentals kronor och har man då ingen försäkring kan beloppen bli nästintill svindlande. Det blir förvisso kostnader med en försäkring också, dels får man betala självrisken men också 10–15 % på beloppet.
Försäkringar
Om du ska teckna en försäkring på ditt djur, till exempel en hund så finns det finns en uppsjö av försäkringar att välja mellan och det kan vara svårt att veta vad man ska gå på. Vad är mest intressant? Maxbeloppet för veterinärkostnader väger givetvis tungt men självrisken, medicin, rehab och premien för försäkringen är också viktigt att ta ställning till liksom alla begränsningar som finns med i villkoren. En otäck detalj är också att ditt husdjur tycks bli allt mindre värt med stigande ålder, ju högre ålder desto mindre i ersättning.
Att hålla koll på när man ska teckna en försäkring för sitt husdjur:
- Maxbeloppet vid sjukdom och skador
- Växlande och stigande försäkringspremier
- Självrisken och egenkostnader
- Medicin och Rehab
- Undantag och begränsningar i försäkringen
Är det första husdjuret har man ju heller ingen tidigare erfarenhet av dessa försäkringar. Det är mycket man bör jämföra, det finns dock god hjälp att få hos Konsumenterna.se. Här hittar du en sammanställning där du snabbt får en överblick av det viktigaste försäkringsinnehållet och hur de har bedömt det. Här framgår också hur nöjda bolagens kunder är enligt SKI:s (Svenskt Kvalitetsindex) senaste mätning.
Begränsningar i försäkringar
Samtliga försäkringar innehåller olika begränsningar för olika djur och raser, oftast gäller det sjukdomar och problem som är vanliga för den typen av djur och ras. Det vill säga en stor del av det man faktiskt vill att försäkringen ska täcka.
Vad det gäller katter är tandsjukdomen FORL mycket vanlig och innebär ofta att en del tänder måste avlägsnas till en kostnad på 10–20 000 kronor. Det finns bolag som ersätter det men är katten över sju år blir det svårt. Vill du försäkra en utekatt som är sju år eller äldre blir det hart när omöjligt. Betänk då att 15–20 år är ingen ovanlig ålder på en katt.
Ingen försäkring
Många djurägare väljer bort försäkring, dels på grund av höga premier men också för att de hoppas på det bästa. Om du inte försäkrar ditt husdjur finns det två alternativ om du vill kunna betala veterinärkostnaderna.
Det ena alternativet är att spara ihop en buffert. Det kan till exempel vara att betala samma summa som en djurförsäkring kostar i månaden, men till ett sparkonto. Om olyckan sen är framme kan den bufferten tyvärr snabbt sina. Veterinärkostnaderna kan landa på 50 000 kronor och även långt däröver om ditt husdjur är illa däran.
Det andra alternativet är att låna till veterinärkostnaderna. Det kan vara ett bra alternativ då många veterinärer vill ha pengarna snabbt. Med ett snabblån eller lån utan UC får du pengarna inom 1–3 bankdagar. Tänk på att hålla din kreditvärdighet i ordning så att du kan få en fördelaktig ränta den dag du behöver teckna ett lån.
Lukrativ bransch för riskkapitalister
Allt fler djurägare och försäkringsbolag vittnar om allt högre kostnader för djurvården. Flera riskkapitalister har därmed upptäckt att det är en växande och lukrativ bransch och har köpt upp flera djurkliniker. Det finns två bolag som idag dominerar på marknaden inom den svenska djurvården. Veterinärer talar om påtryckningar från bolagen då de inte velat sälja sina kliniker. Många djurägare bekräftar att kostnaderna blivit högre, ibland långt över hundra tusen kronor, och att överbehandlingar blivit vanligare efter deras intåg på marknaden.
Svenska jakthundsägare menar också att organisationer som Svenska Kennelklubben och
Djurskyddsföreningen, som har som uppgift att värna om djurens välfärd, varit med om att driva fram utvecklingen med riskkapitalister. Jaktjournalen har gjort en granskning av veterinärvården där man är mycket kritisk till de båda organisationerna.