sedlar och mynt lånar pengar med låneguiden

Vad är ockerränta?

Ockerränta innebär att en privatperson eller ett företag utnyttjar någons ekonomiska situation genom att ta ut en oskäligt hög ränta.

Att ta ut ockerränta är olagligt och kan ge både böter och fängelse.

Var går gränsen för ockerränta?

När man pratar om ockerränta så gäller det alla olika typer av lån. En långivare får inte ta ut en oskäligt hög ränta oavsett om det gäller ett billån, ett snabblån eller något annat lån. Fördelen med att ockerräntan omfattar alla lån är att en låntagare kan känna sig relativt trygg med att låna pengar oavsett vilket lån han eller hon tar. Problemet blir däremot att avgöra vad som är ockerränta eller inte. Det finns ingen specifik räntesats att förhålla sig till vilket gör att gränsen för ockerränta skiljer sig från fall till fall.

Exempelvis får räntan på privatlån vara högre än räntan på ett bolån utan att det behöver röra sig om ocker. Vad som är en rimlig ränta avgörs dock inte bara av vilket typ av lån du tar. Även din ekonomiska situation påverkar vilken ränta som är rimlig för dig. Har du ekonomiska bekymmer och utgör en stor risk för långivaren är det exempelvis mer troligt att du får en högre ränta än om du utgör en liten risk. Trots det behöver det inte röra sig om en ockerränta.

Räntetak och kostnadstak förhindrar ockerränta på smslån och snabblån

Det finns flera sätt att förhindra ockerränta på lån. Det mest effektiva sättet är helt enkelt att införa lagar och regler för hur höga räntor långivarna får ta ut för diverse lån. Just sådana lagar och regler införde riksdagen den 1 september 2018 för att förhindra ockerräntor på smslån, snabblån och andra högkostnadskrediter. Detta för att stärka konsumentskyddet.

De nya reglerna gäller för alla högkostnadskrediter och omfattar ett räntetak och ett kostnadstak.

Detta innebär räntetaket

Det nya räntetaket begränsar hur hög räntan får vara för en högkostnadskredit. Räntan får vara som högst 40 procentenheter över referensräntan. Det innebär att om referensräntan är 0 procent får en långivare inte ta ut en ränta som är högre än 40 procent.

På Riksbankens webbplats kan du se hur hög referensräntan är och därefter räkna ut hur hög räntan på en högkostnadskredit får vara som mest.

Detta innebär kostnadstaket

Med kostandstaket vill regeringen begränsa den totala kostnaden för en högkostnadskredit. Kostnadstaket innebär att den totala kostnaden för lånet inte får överstiga lånebeloppet. Det innebär alltså att om du lånar 10 000 kronor får kostnaden för lånet inte överstiga 10 000 kronor. En högkostnadskredit på 10 000 kronor får inte kosta dig mer än totalt 20 000 kronor.

Utöver räntetaket och kostnadstaket beslutade riksdagen om ytterligare några regler för att hålla nere kostnaderna för högkostnadskrediter.

  • Dröjsmålsräntan får inte vara högre än 40 procent över referensräntan.
  • Inga andra avgifter än dröjsmålsränta får tillkomma vid sen betalning.
  • Långivaren måste följa måttfullhetsregler i sin marknadsföring.
  • Lånet får förlängas max en gång.

Ocker kan ge böter och fängelse

Ocker är olagligt och har varit så i Sverige under flera hundra års tid. Den som tar ut en ockerränta på ett lån riskerar därför både böter och fängelse i två års tid. Rör det sig om riktigt grova brott kan ocker ge fängelse i hela fyra år.

Tips! Den som misstänker ockerränta kan anmäla detta till Konsumentverket.

Det är dock svårt att bli fälld för en ockerränta och fängelse är ytterst ovanligt. Problemet är helt enkelt att avgöra vad som är ockerränta och inte. Det skiljer sig från fall till fall och det är många parametrar som avgör om en långivare tar ut en för hög ränta eller inte.

Lagar för att begränsa ockerränta infördes på medeltiden

Lagar för att begränsa ockerräntor är inte något nytt i vare sig Sverige eller andra länder runt om i världen. I Sverige fanns det regler gällande ockerränta redan på senmedeltiden och på 1700-talet beslutades det att räntan på lån inte fick överstiga sex procent. Med tiden har lagar gällande ocker ändrats flera gånger om och slutligen landat i de regler vi har idag.

Jämför långivare för att undvika för höga räntor

Ocker är olagligt men det är väldigt svårt att dömas för det eftersom det är svårt att sätta en gräns för vad som anses vara ocker och inte. En långivare kan exempelvis ta ut en väldigt hög ränta utan att det för sakens skull anses vara en ockerränta.

När du lånar pengar är det därför viktigt att du gör vad du kan för att undvika höga räntor. Det lättaste och mest effektiva sättet är helt enkelt att jämföra långivarnas erbjudanden med varandra. På så vis kan du vara säker på att du hittar det billigaste lånet för dig.

När du jämför långivarnas räntor kan du antingen göra det själv eller ta hjälp av en låneförmedlare. En låneförmedlare kontaktar flera långivare åt dig och återkommer med flera låneerbjudanden. Fördelen med detta är att du själv slipper ansöka om flera lån, dessutom tar låneförmedlaren bara en kreditupplysning. Nackdelen är i stället att du går miste om låneerbjudanden från aktörer som låneförmedlaren inte samarbetar med. I regel samarbetar en låneförmedlare med cirka 20 banker och långivare.