Spara pengar – åtta tips till bättre ekonomi!
Det kan kännas betungande att sätta sig in i sin egen ekonomiska situation och de möjligheter som står till ens förfogande men många drar sig för detta i onödan. Vi kommer att presentera åtta tips på åtgärder som verkligen kan göra skillnad för dig som vill förbättra din ekonomi:
Öppna ett sparkonto med positiv ränta
Med dagens räntenivåer går du faktiskt back på att spara pengar på ett vanligt sparkonto. Om räntan är lägre än inflationen tappar varje sparad krona i värde i förhållande till vad varor och tjänster kostar. Sätter du in pengar varje månad är ändå chansen god att du får mer och mer pengar på kontot. En fördel med att spara pengar på banken är att de är säkra så länge du valt en bank där den statliga insättningsgarantin gäller. Så länge du inte tror på en djup finansiell kris kan du dock välja en långivare som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Då kan du hitta ett sparkonto med positiv ränta som är åtminstone i samma nivå som inflationen. Det gäller särskilt om du är beredd att binda pengarna under minst ett år och inte gör några uttag från sparkontot.
Inte nog med att räntan på ett sparkonto kanske inte är tillräckligt hög för att ditt sparade kapital ska växa tillräckligt snabbt för att balansera inflationen, vissa banker inför nu negativ ränta! Det innebär att du får betala för att överhuvudtaget ha pengar på ett konto. Vi skrev nyligen om minusränta på sparkontot, kort kan man säga att det är en naturlig följd av att styrräntan som Riksbanken sätter är så låg att bankerna inte tjänar särskilt mycket på sin utlåning. Då kan de inte betala lika mycket för pengarna de själva lånar av till exempel privatpersoner med sparkonton. Om ränteläget förändras och vi får positiva räntor igen samtidigt som aktiekurserna sjunker kan även ett vanligt bankkonto komma att ge hygglig ränta.
Sänk kostnaderna för dina lån
I många svenska hushåll är räntan på bolånet en stor utgiftspost. Om du känner igen dig i det kan du tjäna en hel del på att helt enkelt sänka kostnaderna för dina lån. Här är våra bästa tips till dig som vill låna pengar utan att belasta ekonomin mer än nödvändigt.
Omvandla bolånet
Villkoren för ett lån är inte skrivna i sten! Det finns inget som hindrar dig från att flytta ett lån från en bank till en annan om det visat sig att du kan få bättre villkor på det sättet. Idag är konkurrensen mellan olika långivare stor och det inte säkert att räntan du erbjöds när du tog lånet är särskilt bra i relation till vad som är standard idag.
För att öka dina chanser att få ett bättre bolån kan du meddela att du funderar på att byta långivare och även flytta ditt lönekonto och annat till den nya banken. Det är såklart en situation som din nuvarande bank vill undvika och chansen är god att du kan få ett billigare bolån genom att förhandla med det esset i rockärmen. Många funderar på om det är dags att binda bolånen. Förr eller senare kommer ju räntan att gå upp men inget pekar på att det kommer bli så just nu så vårt tips, baserat på Riksbankens prognoser, är att fortsätta med rörligt bolån.
Välj lån med kort löptid och låg kostnad
Om du behöver teckna ett nytt lån tjänar du på att välja ett där du betalar tillbaka pengarna snabbt. Jämför lån och välj det som är bäst för dig. Att ta hjälp av en låneförmedlare kan vara en bra idé – då får du förhoppningsvis in anbud från flera långivare och kan välja ett med bra villkor och låg ränta.
Höj din kreditvärdighet
Vad dina lån kostar beror mycket på dig själv. Ju bättre ekonomi du har desto billigare lån kan du få. Det är alltså din kreditvärdighet som kontrolleras genom en kreditupplysning som ligger till grund för vad du får för ränta. Det kanske inte är så enkelt att förbättra sin inkomst för att man ska kunna få ett bättre lån, men en sak du faktiskt kan göra är att omförhandla ett lån efter det att du höjt din inkomst och hänvisa till att du förbättrat din kreditvärdighet. Samma sak gäller om en betalningsanmärkning som tidigare sänkt din kreditvärdighet skulle försvinna
Ta lån på huset istället för att teckna nya lån
Har du en fastighet som inte är så högt belånad kan du höra efter med banken om det är möjligt att höja belåningsgraden. Då kan du låna med samma låga ränta som ditt bolån. De pengarna kan du sedan använda till att betala tillbaka dyrare lån och krediter eller som ett billigt alternativ till att ta ett nytt lån – om du har behov av det. Ett samlingslån kan fylla samma funktion och för att få ett sådant lån behöver du ingen säkerhet. Det är å andra sidan inte lika förmånligt som när du belånar din fastighet.
Att amortera är att spara
Många avstår från att amortera på sitt bolån eller väljer att betala tillbaka så lite som möjligt utöver räntan. Det kan vara väldigt frestande eftersom det innebär att man får mer pengar över varje månad. Även banken brukar gilla det eftersom det innebär att ränteintäkterna bara fortsätter att komma in, år efter år. Men om du iställer betalar av mer på ditt lån kommer månadskostnaderna att sjunka eftersom det inte är lika mycket att betala ränta på. Dessutom blir det mer över om fastigheten säljs.
Om du sitter med höga lån och oroar dig för hur ekonomin kommer att bli när räntorna går upp är det extra viktigt att amortera så mycket som möjligt. Även du som har mindre lån än ett typiskt bolån tjänar på att betala tillbaka så fort som möjligt. Ibland tar dock långivaren ut en straffavgift för det.
Investera utan att riskera
Investeringar är egentligen något helt annat än att spara pengar, men det kan leda till en bättre ekonomi. Skillnaden kan sägas vara att du tar en större risk när du investerar än när du sparar men att du också har chans att tjäna mer pengar på en bra investering än på förnuftigt sparande. Gränsen mellan sparande och investering är dock inte knivskarp och vi kommer här att ta upp några investeringsformer som är relativt säkra men som ändå ger dig större avkastning än när du har pengar på ett vanligt bankkonto.
Det populäraste kontot i Sverige för investeringar är investeringssparkontot (ISK). Du kan jämföra alla bankers ISK på Investeringssparkonto.se.
Låna ut pengar peer 2 peer
Det finns ett flertal plattformar som erbjuder peer 2 peer investeringar. Alltså säkra affärer mellan två privatpersoner eller en privatperson och ett företag. På dessa plattformar kan du själv agera bank och låna ut ett visst belopp. Det kan till exempel vara till en person som har en affärsidé som du kunnat bekanta dig med via plattformen som tillhandahåller tjänsten. Det fungerar ungefär som när du beställer en taxi via Uber, taxibolaget, eller i det här fallet banken är bortrationaliserad och det ger bra villkor för både den som lånar och den som lånar ut.
Statspapper, ränteobligationer och premieobligationer
Statspapper och ränteobligationer är sparformer som tillhandahålls av Riksgälden, statens förvaltningsmyndighet. Fördelen är att räntan är fast, nackdelen är att du binder pengarna på en viss tid och du vet inte hur hög inflationen kommer att vara under denna tid. Premieobligationer är en sparform där du lånar ut pengar till staten och istället för ränta deltar i en form av lotteri. Utlottningsprocenten bestäms av styrräntan som ju dessvärre är låg idag.
Räntefonder
En räntefond handlar med räntebärande papper som till exempel statsskuldväxlar. När det gäller korta räntefonder är löptiden på dessa papper kortare än ett år. Korta räntefonder påverkas inte så mycket av det allmänna ränteläget och anses vara den näst säkraste sparformen, efter vanliga sparkonton.
Skaffa ekonomisk överblick
För att du ska kunna börja spara pengar på ett framgångsrikt sätt behöver du veta vart pengarna går. Att föra kassabok eller spara kvitton för att sedan gå igenom dem är en enkel metod som fungerar mycket bra. Se även över dina autogiromedgivanden. Kanske dras det pengar från ett konto helt i onödan?
Genom att analysera dina utgifter får du god inblick i dina konsumtionsvanor. Du kanske spenderar onödigt mycket på grund av att du handlar i brådskan i en jourbutik istället för att storhandla? Du kan också komma fram till att vissa av dina återkommande utgifter som hänger ihop med invanda beteenden faktiskt inte är värt pengarna. Fikar du på stan fyra dagar i veckan betalar du förmodligen 15 000 kronor för det under ett år.
Kapa onödiga utgifter
Om du följt punkten ovan och fått koll på vad du lägger dina pengar på är det ganska enkelt att granska sina utgifter och bedöma vad som verkligen är värt pengarna och vad som inte är det. Vi ska inte gå in i detalj på vad som är onödiga utgifter, för det vet du bäst själv. Men det finns ett par områden där det är möjligt att göra så stora besparingar att vi vill tipsa om det.
Spara in på dina transporter
Behöver du en bil så mycket att det är värt kostnaden? Du kanske tänker att du kör den så sällan att den inte blir så dyr att äga. I det läget kan det dock vara så att värdeminskningen och kostnaden för bilens försäkring är orimligt hög, just i relation hur lite du använder den. I många bemärkelser så åldras bilar även om de inte används så mycket. Om du trots allt behöver en bil ibland är ett annat alternativ att samåka så ofta som möjligt eller att cykla när det är fint väder. Om du kan göra det till en vana kanske du kan spara in på gymkortet dessutom?
Analysera dina matvanor
Rådet att skippa att äta lunch ute och ta med en matlåda är en klassiker. Det går att spara tusenlappar på att sätta det i system men om tid har ett värde för dig är det kanske värt att äta på en bra lunchrestaurang, dagligen. Det finns andra frågor som är värda att ställa när det handlar om vad vi äter och vad det kostar. Hur mycket mat kastar du och mycket njuter du av de dyrare produkterna du köper? Vi gör många av våra val på ren slentrian men vissa av de lite mer exklusiva ingredienser du använder ofta kanske kan bytas ut mot andra som är billigare? Att använda frysen och köpa mycket av dyra råvaror som kan lyfta en hel måltid kan vara en bra idé, om du hittar dem till lågt pris. Parmesanost är ett exempel på en vardagslyxig råvara som tål att frysas in.
Se över dina försäkringar
Många har dålig koll på sina försäkringar. Det är inte ovanligt att man betalar dubbelt för stora delar av sitt försäkringsskydd. Så kan det vara om du har både en hemförsäkring och ett bra kreditkort. Vissa tecknar också en separat reseförsäkring utan ha koll på hur bra skydd den befintliga försäkringen skyddar vid just resor.
Det är ofta bäst att samla sin försäkringar och hålla sig till ett försäkringsbolag. På så sätt brukar man kunna sänka sin försäkringspremie. Det är också viktigt att se över om man verkligen behöver det försäkringsskydd man betalar för eller om extra skydd behöver läggas till utifrån det livsmönster man faktiskt har. Behov av försäkringsskydd kan variera stort beroende på vilken fas i livet man befinner sig i. Trots det så fortsätter många med samma försäkringar, år efter år, fastän de kanske inte är aktuella längre.
Öka dina inkomster
Att öka sina inkomster är ett annat uppenbart sätt att skapa bättre ekonomiska förutsättningar, även om det inte är ett regelrätt spartips. Här ska vi ta upp ett par möjligheter du har som inte innebär att du måste byta till en bättre anställning utan som är tillfälliga eller komplementära inkomster.
Jobba hemifrån
Idag finns det jobb du kan ägna dig åt helt på dina egna villkor, när du har en stund över. Det kan handla om att fylla i enkäter, bygga hemsidor, eller extraknäcka i kundtjänsten. Det finns många företag som förmedlar de typen av uppdrag och det här är områden som växer snabbt, vilket innebär att det finns mycket jobb för den som arbetar upp ett kontaktnät med hjälp av till exempel LinkedIn.
Skaffa dig passiva inkomster
En passiv inkomst är pengar du tjänar utan att behöva arbeta särskilt aktivt för det. I regel handlar det om att göra något en gång, som sedan fortsätter att inbringa pengar. Royalties för verk man har upphovsrätt till är ett klassiskt exempel på en passiv inkomst. Räntor och aktieutdelning är andra exempel på passiva inkomster. Att ha hyresintäkter är också något som brukar klassas som en passiv inkomst även om det naturligtvis krävs en del arbete.
Idag handlar passiva inkomster ofta om att arbeta med sociala medier. En video som blir viral på Youtube kan till exempel generera intäkter i många månader eller till och med år efter det att den spelades in. Affiliate marketing som handlar om att sälja andras varor och produkter via en hemsida som du kontrollerar är också en form av passiv inkomst. Det krävs dock att du håller dina kanaler uppdaterade, annars hamnar de snabbt för långt bak i sökmotorerna.
Sälj saker
Att köpa och sälja begagnat är tidsenligt! De flesta inser att återanvändning är bra för miljön och en stark trend just nu handlar om att minska mängden prylar och leva mer enkelt. Garderobs- och vindsrensningar kan dessutom inbringa en hel del pengar. Har du köpt en barnvagn från ett känt märke kan du få tillbaka minst hälften av vad du gav om den är i bra skick.
Blocket och Tradera är två kända marknadsplatser för begagnade saker men det finns flera nya appar och hemsidor som kan vara aktuella. Det finns också många lämpliga kanaler för dig som har dyrgripar hemma och vänder dig mot en internationell marknad. Om du inte vill sälja digitalt så är aktioner och second hand butiker fortfarande en bra möjlighet.
Var noga med deklarationen
Varje år när det drar ihop sig mot inkomstdeklaration brukar du kunna hitta tips i tidningarna om hur du gör smarta avdrag och vad du inte får missa när du fyller i deklarationen. För många är deklarationen något de inte vill tänka på innan det nästan är för sent, då ökar risken att man missar ett bra avdrag. Vårt tips är att du låter deklarationen finnas med i bakhuvudet när du tar viktiga ekonomiska beslut under året. Ränteavdraget kan göra det billigare att låna pengar till bostad än du kanske tror. Sätt dig in i ROT- och RUT-avdrag om du använder hushållsnära tjänster eller behöver renovera hemmet. Mobiltelefoner, datorer och surfplattor är ofta avdragsgilla om du använder dem i ditt arbete och om de inte tillhandahålls av din arbetsgivare.