Bolåneutmanarnas tuffa kamp om bolånekunder
Storbankerna har börjat återta marknadsandelar inom bolån, och utmanarna kämpar för att behålla sin ställning. Efter att ha dominerat marknaden som prispressare under lågränteåren har Stabelo haft det tufft de senaste åren. Men med en sjunkande styrränta ser bolåneutmanaren en allt ljusare framtid.
Bostadskreditinstitut har på senare år blivit en betydande kraft på bolånemarknaden, och mellan 2018 och 2022 växte deras utlåning med hela 48 procent årligen. Men sedan dess har situationen förändrats drastiskt.
Under 2023 började bolagens samlade bolånestock att sjunka, och nedgången har nu nått över 15 procent, rapporterar Privata Affärer. Trots att de en gång var marknadens främsta prispressare har aktörer som Stabelo och Hypoteket haft bland de högsta snitträntorna på rörliga bolån under det senaste året.
Tuffare konkurrens och stigande räntor
Stabelo och Hypoteket riktar sig främst till hushåll med låg belåningsgrad, max 60 procent av bostadens värde. Innan räntorna började stiga 2022 var de tydliga ledare, med betydligt lägre bolåneräntor än storbankerna. När Riksbanken sedan successivt höjde styrräntan stängdes gapet, och bolåneutmanarnas affärsmodeller har visat sig vara mindre konkurrenskraftiga vid höga räntenivåer.
I en intervju med Privata Affärer pekar Hypotekets vd, Carl Johan Nordquist, på bankernas stora fördelar, särskilt deras billiga inlåning från privatpersoner och företag. Bankernas räntor på löne- och sparkonton har inte följt med Riksbankens höjningar vilket har gett dem tillgång till mycket billig finansiering för att subventionera sina bolån. För bostadskreditinstitut, som inte har inlåning, har det varit betydligt svårare att konkurrera på samma villkor.
Stabelo är på väg tillbaka
Trots den tuffa konkurrensen ser bostadskreditinstituten en ljusare framtid. Nu när Riksbanken har börjat sänka styrräntan har Stabelo följt efter, och erbjuder återigen några av marknadens billigaste alternativ. Bolaget rapporterar nu en ökad efterfrågan och får fler bolåneansökningar än under 2023.
”Vi börjar rapportera väldigt attraktiva relativa räntor igen och har på sistone mångdubblat våra ansökningsvolymer jämfört med hur situationen såg ut under 2023 och första halvan av 2024”, uppger Hampus Brodén i ett mejl till Privata Affärer.
För bostadskreditinstituten innebär den nya ränteutvecklingen en chans att återta sin roll som prispressare, och det kan ge konsumenterna fler fördelaktiga alternativ på bolånemarknaden.
Vad får jag för ränta?
*Räntan i tabellen avser bolån på 2 000 000 kr. Max 60% belåningsgrad med panträtt i fast egendom eller bostadsrätt. Årsränta per den 2024-11-12. Kreditgivare: Stabelo AB. Ex: Bolån på 2 000 000 kronor med 3-månaders rörlig ränta på 3.29% (effektiv ränta 3.34 % per år) med 30 år rak amortering om 5 556 kr/mån , ger totalt 2 989 662 kr att återbetala i 360 månadsbetalningar, varav 989 662 kr ränta om räntan är oförändrad under lånets löptid (30 år). Den första månadsbetalningen blir då 11 039 kr vilket motsvarar en räntekostnad om 5 483 kr och en amortering på 5 556 kr.