Vad är konsumentkreditlagen?
Konsumentkreditlagen finns till för att skydda dig som konsument när du ingår avtal med företag som erbjuder dig kredit. Den går också in på områden som marknadsföring av krediter, god kreditgivningssed och kreditköp. Lagen innefattar många områden och är tvingande till din förmån vilket innebär att en kreditgivare inte får ge dig sämre villkor än vad som anges i lagen. Känner du till lagen kan du dina rättigheter som konsument och kan vidta åtgärder. Om du misstänker ett regelbrott kan du vända dig till Konsumentverket.
Visste du till exempel att en kreditgivare måste göra en kreditprövning? Att bevilja lån utan UC är inte detsamma som att bevilja ett lån utan kreditprövning då det finns andra kreditupplysningsföretag på marknaden, såsom Creditsafe och Bisnode. Ett företag som inte gör en kreditprövning är således högst oseriöst och bryter mot lagen. I den här artikeln kommer vi gå in närmre på de olika områdena som lagen täcker och bland annat vilka undantag som finns för en kreditprövning.
Under september 2018 gjordes även vissa ändringar av lagen vilket innebär att den numera ger dig ett ännu bättre skydd som konsument. Även detta kommer vi gå in närmre på och berätta mer om, bland annat finns numer ett begrepp som kallas för högkostnadskredit. Känner du till vad det innebär kan du säkerställa att du aldrig betalar mer för ett lån än vad som faktiskt är lagligt. Detta är vad konsumentkreditlagen går ut på, att skydda dig som konsument vid kreditavtal.