Ju högre skuldkvot desto större skuld
Skuldkvot är alltså den benämning som används för att visa hur mycket skulder exempelvis ett hushåll har. Ju högre skuldkvot desto mer skulder har hushållet. Det går att räkna ut kvoten genom att ta hushållets totala skulder, dividera dem med hushållets årsinkomst efter skatt och sedan multiplicera med 100 (då får du svaret i procentform). Så här skulle det kunna se ut: Årlig inkomst 240 000 kronor, total skuld 1 miljon kronor = 1 miljon kronor / 240 000 kronor x 100 = 416 %.
Att vi i Sverige är högt belånade innebär att vi är särskilt svaga när det gäller ränteförändringar. Ett exempel på detta: hushållet har en skuldkvot på 600 % och lån på cirka 2 miljoner kronor. Den disponibla inkomsten (årsinkomsten efter skatt) är 360 000 kronor. Skulle räntan gå upp från 2 – 6 % skulle det innebära en ökning av räntekostnaden från 2 500 kronor – 7 500 kronor per månad, vilket är en rejäl ökning som kan vara svår att klara av.
Går det då att sänka sin skuldkvot och i så fall – hur görs detta? Svaret på den frågan är egentligen ganska enkelt: minska skulderna eller öka inkomsten! Kanske enklare sagt än gjort, men det absolut lättaste sättet att bli av med en skuld är att betala av den. Det vill säga att amortera. Ju snabbare du blir av med den desto snabbare sjunker skuldkvoten. Men då gäller det kanske att förhandla om lönen, byta jobb eller hitta en extrainkomst vid sidan om. Har du många andra lån kan det även hjälpa att baka ihop dessa i ett så kallat samlingslån.