Hur man skapar en budget

Skapa en budget

En budget kan sammanfattas som en planering över kommande utgifter och inkomster och används av de flesta företagen för att planera ett visst resultat. Det är inte alltid budgeten hålls, men den ger användaren ett verktyg att följa för att nå sina mål och skapa en tydlig bild över ekonomin.

Att skapa en budget

Att skapa en budget är egentligen inte särskilt svårt. Om vi börjar med månadsbudget eller årsbudget kan vi rekommendera att du skapar både och. En årsbudget ger dig självklart en tydlig bild över hur mycket du måste betala varje år och om vi säger att du betalar mer för elen under vintermånaderna kan du efter din årsbudget skapa en månadsbudget. Månadsbudgeten ger dig exempelvis möjlighet att se hur mycket du har råd att lägga undan till vintern då elen blir lite dyrare.

Innan du börjar räkna ut din budget måste du ta reda på alla dina utgifter och inkomster. Vilka utgifter som ska räknas varierar från person till person, men om vi säger att du bor ensam och ska göra en budget efter endast din inkomst och utgifter är detta de viktigaste delarna du måste tänka på. Först din inkomst, vare sig det är lön, a-kassa, bostadsbidrag, studiebidrag och liknande. Sedan gäller det att räkna ut din boendekostnad, boendeförsäkring, el och om du har lån.

Andra utgifter du måste räkna är resekostnader. Har du bil måste du självklart betala för bensin, bilförsäkring och besiktning. Om du istället reser med buss eller tåg måste du räkna ut hur mycket pengar du lägger ut på det under ett år. Kort förklarat måste du räkna ut alla fasta utgifter du betalar under ett år, förutom de vi redan nämnt har du säkert bredband och telefon som du måste betala för. Det finns dessutom en hel del rörliga kostnader du måste tänka på.

Rörliga utgifter

Det som kan vara lite svårare att räkna är alla rörliga utgifter du har varje månad. I detta räknar vi sådant som du inte betalar lika mycket för varje månad. Till exempel mat, hygienprodukter, kläder, aktiviteter, om du ska köpa presenter, har du husdjur är det inte säkert att du betalar lika mycket för det varje månad. Det bästa är om du har sparat kvitton där du kan se hur mycket pengar du har lagt ut på allt detta under ett år.

Därefter kan du dela årsutgifterna för detta och dela upp det så du får genomsnittet för varje månad. De rörliga utgifterna är dessutom där det är lättast att dra ner på kostnaderna, om du vill få lite mer pengar över varje månad eller om du måste spara till något viktigt eller behöver mer pengar till dina fasta kostnader. Att spara lite pengar på onödiga kostnader är något vi rekommenderar att du gör. Tips om hur du kan göra det hittar du lite längre ner.

När du har skrivit upp hur mycket pengar du får under ett år och hur mycket du måste betala kan du lättare räkna ut hur du bör dela upp din inkomst på bästa sätt. När du ser alla kostnader framför dig kan du även hitta utgifter du egentligen inte behöver och kan ta bort, till exempel onödiga prenumerationer. På så sätt får du mer pengar över till viktigare saker. Det här är dock endast en snabb genomgång om vad du måste räkna med i budgeten.

Tips på hur du kan sänka kostnader

När du har gått igenom alla dina utgifter och du har en tydlig bild över hur mycket du betalar för vissa saker är det lättare att se var du kan dra ner på kostnaderna. De kostnader som är enklast att dra ner på är de rörliga kostnaderna. När du handlar mat kan du välja butikens egna märke som många gånger är några kronor billigare, äter du lunch ute varje dag kan du börja ta med dig en matlåda istället.

Detta ger dig lite pengar du kan betala viktigare räkningar med eller lägga in på ett sparkonto. Enkelt förklarat kan du spara på allting du köper som du inte behöver. Du behöver till exempel inte den senaste mobilen varje år, du behöver heller inte köpa den där extra godispåsen varje gång du handlar. Ta reda på vad du lägger ut på dessa saker under ett år och se hur mycket du kan spara genom att låta bli att köpa det.

Olika budgetplaner

Med tanke på att alla hushåll ser olika ut är det omöjligt att säga att det endast finns en budgetplan som alla kan följa. Du behöver dessutom inte följa en bestämd plan utan många personer som skapar en budget väljer att göra det på sitt egna sätt. Så länge du tänker på att ta med hushållets alla inkomster och utgifter kan du skapa en enkel budget att följa. Om du istället vill få en mer “professionell” budget kan du söka hjälp.

Det finns flera företag som kan hjälpa dig med att skapa en budget som passar just dig och din ekonomi. En av de vanligaste budgetplanerna är 50/30/20. Det betyder att du bryter ner din budget i tre kategorier, 50 står för 50 % av din budget och den innehåller alla dina fasta utgifter. 30 står då för 30 % av din budget och utgör kostnader som internet, telefon, nöjen och så vidare. Dina sista 20 % står för skulder, pension och andra framtida mål.

Genom att lägga upp din budget på det här sättet får du en klar bild om vilka fasta kostnader du har, i de 50 procenten. Dina 30 % innehåller de mer rörliga kostnaderna och det är här du kan hitta kostnader du kan dra ner på. Det kan vara svårt att förstå hur det går till men om du skriver upp allt så du ser alla kostnader och inkomster framför dig kommer det förhoppningsvis bli enklare för dig att förstå.

För- och nackdelar med att skapa en budget

Det finns både fördelar och nackdelar med att skaffa sig en budget. Är du osäker på om du bör använda dig av en budget, sätt dig ner och gör en lista på varför du behöver en budget och om det kommer göra det lättare för dig eller inte. Precis som i de flesta fall är du den enda som själv kan bestämma huruvida en budget kommer göra det lättare för dig i längden. Några fördelar och nackdelar du kan tänka på berättar vi här.

Den största fördelen med en budget är att det ger dig en klar och tydlig bild över din ekonomi. Du vet hur mycket pengar du får varje månad och hur mycket du måste betala. Det gör det även tydligare för dig hur du kan dra ner på kostnader och om du betalar för mycket för något, samt onödiga kostnader. En budget är helt enkelt bra om du har svårt att hålla koll på alla kostnader eller behöver lista ut hur du kan spara mer pengar.

Nackdelar med en budget är att en stor del av att skapa den många gånger är grundat på gissningar. Det är också ett krävande jobb att hålla koll på din budget eftersom kostnader och inkomster ändras rätt ofta vilket betyder att du måste uppdatera budgeten regelbundet. Om du bestämmer dig för att skapa en budget och du vill att det ska fungera på bästa sätt gäller det att du följer den helt, vilket kan bli svårt när det dyker upp kostnader du inte är beredd på.

Att tänka på när du ska budgetplanera

Det finns några tips på vad du bör göra när du ska börja planera din budget. För att få en så säker budget som möjligt är det viktigt att du har räknat med alla utgifter och inkomster. Vad du kan göra är att spara kvitton och ta en titt på ditt bankkontos historik. Har du svårt att följa budgeten eller känner att du inte har tillräckligt med pengar kvar efter att du har betalat allt, ta en titt på vilka kostnader du kan dra ner på.

Om du ser att du får pengar över varje månad, spara det. Det kan alltid dyka upp utgifter som du inte är beredd på och då är det bra om du har sparade pengar du kan använda. Försök att inte unna dig saker hela tiden, vänta istället tills du vet att du har pengar över. Får du en skatteåterbäring är det ett bra tillfälle att unna dig något istället för att använda sparade pengar som kan behövas till annat.

Utvärdera din budget

Det svåraste med en budget är att komma igång. När du väl har börjat är det sedan viktigt att du utvärderar efter ett par månader. Med det menar vi att du kollar så du inte spenderar mer än vad du tänkt. Du kanske måste justera den lite för att det ska fungera. Har du följt den på ett bra sätt, har du kanske pengar över. Börja spara! Förhoppningsvis har du nu fått en bättre bild om vad en budget är och hur du skapar och följer en.