När och för vem gäller konsumentköplagen?
Konsumentköplagen gäller för köp av varor från företag, oavsett om det är begagnade eller prissänkta varor. Lagen gäller också vid byte av vara samt för specialbeställd vara. Däremot gäller den inte vid köp av varor från privatperson: köp av vara från en säljsajt, av en arrende- eller hyresrätt eller fast egendom (här inkluderas även övriga nyttjanderätter). Såväl konsumenter som företagare berörs i allra högsta grad av konsumentköplagen. Som konsument i egenskap av förbrukare av varor och tjänster som företagen producerar och säljer.
En konsument är en person som köper en produkt från ett företag, medan en slutkonsument är en person som konsumerar/använder den köpta produkten. En näringsidkare är en juridisk eller fysisk person som ändamålsenligt handlar för den egna näringsverksamheten. Konsumentköplagen är till för att reglera konsumentens köp av lös egendom. Om det skulle visa sig att det är fel på en vara ska detta fel påvisas inom sex månader från det att varan köptes. Omvänd bevisbörda gäller för samma tidsintervall.
För att stärka konsumentens ställning ytterligare gentemot näringsidkaren har vi i Sverige någonting som kallas för Konsumentombudsmannen. KO är en statlig ämbetsman som hjälper till att förebygga och motverka regelmässiga brott. Detta görs bland annat genom tillsyn av ett antal näringsidkare. KO har rätt att vidta rättsliga åtgärder mot företag som avviker från lagstiftningen, detta i form av förelägganden alternativt domstolsförhandlingar. Vilken rättslig åtgärd som vidtas beror bland annat på vad det är för fel företaget har begått.