Vad innebär inflation?
Med inflation menar man att mängden pengar i en ekonomi ökar så mycket att värdet på pengarna minskar som en följd av det. Konsumentprisindex stiger vid inflation men det gör i regel även lönerna så inflation är inte i sig ett mått på om ekonomin är bra eller dålig i ett land.
Till skillnad från när det handlar om att fastställa många andra nyckeltal inom nationalekonomin krävs inga avancerade matematiska formler för att räkna ut på vilken nivå inflationen ligger. Man kan säga att inflationen följer konsumentprisindex. Om priserna på varor och tjänster ökat med i genomsnitt 3 % så är inflationen just 3 %.
I de flesta länder är inflation något normalt. I Sverige har penningvärdet förändrats kraftigt över tid. För att ge ett exempel så var 10 000 kronor år 1900 värt ungefär lika mycket som 550 000 kronor är värt idag. För 10 000 kronor kunde du 1970 köpa lika mycket som du kan för närmare 80 000 kronor idag. Detta trots att köpkraften är mycket högre nu än för 100 år sedan. Lönerna har alltså ökat i ännu snabbare takt än priserna i ett långt tidsperspektiv. Du kan göra egna beräkningar utifrån årtal du väljer själv med hjälp av SCB:s verktyg.
Inflation kan uppstå när efterfrågan är större än utbudet på en lång rad varor eller som en följd av dramatiska händelser på nationell eller global skala. I Sverige har Riksbanken stor kontroll över inflationen – vi ska återkomma till det senare.