Kontaktfritt Sverige - låna pengar med Expressens låneguide

Sverige – landet utan kontanter

Sverige har på kort tid gått till ett nästintill kontantfritt land, det är till och med svårt att sätta in kontanter på ett bankkontor, om du kan hitta ett bankkontor vill säga. Andelen kontanta betalningar minskar för varje år. Kanske har du redan vant dig vid detta. En artikel i Svenska Dagbladet från den 24 mars i år konstaterar dock att svenska folket bävar för ett kontantlöst samhälle så ämnet är i högsta grad aktuellt. Inte minst nu i semestertider. Om du ska utomlands är det viktigt att komma ihåg att Sverige är ganska extremt när det gäller det här med kontanter. Sverige har faktiskt blivit världens mest kontantfria land.

Forskare på KTH gör bedömningen att kontanter kan komma att försvinna helt så tidigt som 2023 med nuvarande utveckling. Trots att de flesta av oss är negativa till en sådan utveckling. Det är handlarna och bankerna som har mest att vinna på ett samhälle utan kontanter.

Glöm inte kontanter när du reser

Swish finns bara i Sverige och nu i semestertider är det viktigt att inte vara för hemmablind. Det är inte bara det att det fortfarande går utmärkt att betala med kontanter i de flesta sammanhang i de flesta länder, du kan också få problem om du inte har dem. Du kan till exempel inte räkna med att kunna betala för taxiresor med kort överallt och det är ibland riktigt dåliga växelkurser som gäller i både uttagsautomater och på växlingskontor på flygplatser.

När du tar ut pengar med ett bankomatkort i en lokal uttagsautomat utomlands får du annars en bra växlingskurs. Det faktum att du har nytta av kontanter när du reser betyder alltså inte att du måste växla pengar i Sverige och ha med dig en sedelbunt i bagaget. Men lite kontanter kan vara bra ha för säkerhets skull och sedan kan du ta ut pengar löpande under resan.

Länder där “cash is king”

Grekland, Portugal, Italien, Turkiet och Spanien är länder med en gammal kontantkultur som förstärkts lite i och med att dessa länder haft ekonomiska problem. I orostider förlitar sig många på kontanter. I länder med stor inflation är det bra att ha med sig kontanter i form av euro, dollar eller en annan stabil valuta. Små valörer är bäst eftersom det kan vara svårt att få tillbaka växel på höga valörer.

Även i USA och Thailand, som är två av svenskarnas favoritresmål alla kategorier, är kontanter mycket mer gångbart än hemma i Sverige. Inte minst i sammanhang när det förväntas av dig att du ska betala dricks är det viktigt att ha tillräckligt med kontanter till hands. Du kan visserligen dricksa med hjälp ett kort på till exempel restauranger men knappast när det är dags att ge en slant till portiern som tar din väskor på hotellet eller när du får bilrutorna avtorkade medan du tankar. I många länder får du också ett bättre pris när du betalar kontant än när du använder dig av kort vid betalning. Det kan bland annat bero på att handlaren slipper avgifter och administration när du betalar med kontanter.

Du kan låna pengar fast du är utomlands

När vi ändå är inne på betalningsalternativ under resor tänkte vi avrunda med några klassiska semestertips. Se alltid till att ha kort och kontanter på olika ställen i packningen så att du inte löper lika stor risk för att förlora allt på en gång om olyckan skulle vara framme.

Om du får en oförutsedd utgift eller en spännande möjlighet medan du befinner dig i ett annat land kan du ansöka om ett snabblån var du än befinner dig och få in pengar på kontot lika kvickt som om du hade befunnit dig hemma i Sverige. Det kan till exempel handla om att du vill ändra datum för hemresan och helst dela upp betalningen på flera tillfällen. Att ansöka om ett snabblån eller ett mindre privatlån är inte krångligare bara för att du inte befinner dig i Sverige eftersom handläggningen är helt automatiserad.