kvinna jämför lån hos Expressen låneguiden

Saker att tänka på vid jämförelse av lån

Är det något man ofta får höra när det handlar om lån, snabblån såväl som bolån, är att det är viktigt att jämföra lån från flera olika långivare innan man bestämmer sig för vilket av dem man ska ansöka om. Det är ganska enkelt att ansöka idag och du kan ta in offerter från flera banker och kreditmarknadsinstitut utifrån dina egna önskemål om till exempel storlek på lånet och dess återbetalningstid. Det är verkligen låntagarens marknad idag och det finns många som konkurrerar om de företag och privatpersoner som behöver låna. 

Kreditupplysningar påverkar din kreditvärdighet

Det finns dock ett potentiellt problem med att jämföra lån, särskilt om du ofta lånar pengar. Räntan sätts individuellt utifrån din kreditvärdighet och alla långivare gör en kreditprövning av dig i samband med att du ber om en offert. I vissa fall kan antalet kreditprövningar som registreras påverka dina möjligheter att få ett lån och hur mycket du kan låna, alternativt hur högt kredittak du kan få på en kontokredit. Ju mer du jämför, desto fler kreditprövningar görs det.

Vissa aktörer anser helt enkelt att det är en varningsflagga om en låntagare har många kreditupplysningar. Det kan, utifrån deras perspektiv, betyda att någon ansökt om flera lån samtidigt på grund av ekonomiskt trassel. Då tar långivaren en större risk och när det gäller moderna snabblån har du små möjligheter att argumentera för din sak med en lånehandläggare. Att jämföra lån hos flera banker och sedan välja det bästa är helt normalt men i och med att kreditprövningarna görs automatiskt och att ansökningar nekas eller beviljas utifrån olika gränsvärden kan du gå miste om ett lån. Bara på grund av antalet kreditupplysningar.

Använd låneförmedlare eller ansök om lån utan UC

Det finns två saker du kan göra för att undvika den här situationen. Idag är det vanligt med låneförmedlare som begär in upplysningar om olika lån för din räkning. Genom en sådan kan du ta in anbud från många långivare utan att det kostar dig mer än en enda kreditupplysning. Det finns även andra fördelar med att ansöka om ett lån med hjälp av sådan förmedlare. Du kan till exempel få hjälp med att välja ut det mest förmånliga lånet. Är det ett snabblån du ansöker om för att det är bråttom med pengar har du kanske inte tid att själv läsa igenom de finstilta lånevillkoren från ett större antal långivare och sedan välja det som är mest förmånligt.

Att låna utan UC blir allt vanligare

Lånemarknaden fortsätter att växa i och med att den snabba utvecklingen inom IT möjliggör allt smidigare tjänster. Olika typer av lån innebär att det ställs olika krav på dig som låntagare och det finns idag ett flertal aktörer som inriktat sig på lån utan UC. Det innebär att det är ett annat kreditupplysningsföretag än UC som gör kreditprövningen som Creditsafe till exempel. De fäster ingen vikt vid antalet kreditupplysningar när de fastställer ditt kreditbetyg, som sedan ligger till grund för om du blir beviljad lånet eller inte. Just när det gäller snabblån och smslån brukar de flesta välja en långivare som erbjuder lån utan UC.

Om du vill jämföra lån – utan att riskera sänkt kreditbetyg bara för att du gör just det – rekommenderar vi alltså att du ser dig om efter lån utan UC eller att du använder dig av en låneförmedlare. Var dock medveten om att vissa lån utan UC kan vara nischade mot låntagare med låg kreditvärdighet och då brukar avgifter och ränta vara högre, vilket innebär att du får betala extra mycket för lånet. Detta gäller dock inte alla lån utan UC.