Julgran och julklappar

Så kan du rädda julen med ett samlingslån

Vi har nu gått in i december och julen är bara några veckor bort. Har du svårt att få ekonomin att gå ihop under denna tid kan du alltid samla dina mindre lån för att sänka dina räntekostnader och få pengarna att räcka lite längre.

Julen närmar sig med stormsteg och många har nog redan fullt upp med att planera för den stundande högtiden. För många är julen en underbar tid, men det finns även många som bävar inför den. Julen har nämligen en tendens att få oss svenskar att öppna upp våra plånböcker rejält, både för att köpa julklappar och all mat som hör julen till.

Men för att du inte ska behöva ta pengar från sparkontot för att gå runt har vi ett annat bra tips. Har du många lån och krediter kan du teckna ett samlingslån för att sänka dina räntekostnader och spara pengar. Och ja, du hörde rätt. Det går faktiskt att teckna ett lån och samtidigt spara pengar.

Har du några högkostnadskrediter sedan tidigare vet du om att räntan är väldigt hög, oftast en bra bit över 30 procent. Men när du samlar dina lån innebär det att du tecknar ett privatlån som du använder för att lösa dina högkostnadskrediter. Kvar står du med en lika stor skuld som tidigare men eftersom privatlånen har lägre ränta får du lägre månadskostnad och sparar därmed pengar. Pengarna du sparar kan sedan komma väl till pass till allt julfix.

Jämför långivarnas räntor för att spara mer pengar

Om du samlar dina dyra smålån och krediter är du garanterad att spara pengar. Men exakt hur mycket går inte att svara på. Det finns dock ett sätt för dig att påverka hur mycket du sparar. Innan du tecknar ett samlingslån bör du jämföra långivarnas effektiva räntor åt. Då kan du se vilken aktör som är allra billigast, teckna ett lån hos dem, och spara några extra slantar varje månad.

Tänk på! Det är viktigt att du jämför långivarnas effektiva räntor eftersom den inkluderar alla kostnader som tillkommer när du lånar pengar. Den nominella räntan avser bara själva kostnaden för lånet.

Undvik stressen och skala ned

Förutom att du kan spara pengar genom att samla dina lån kan du även fundera på att skala ned julförväntningarna något. Har du inte ekonomin för dyra julklappar och enorma mängder mat behöver du inte vända ut och in på dig själv för att få allt att gå ihop. Julen är en tid för avkoppling och för att träffa nära och kära. Julen blir precis lika trevlig även om du skalar ned den något. Meningen är inte att din ekonomi ska gå under bara för att det är jul.