Kopparmynt och silvermynt

Så hittar du det billigaste lånet när du lånar pengar

Att låna pengar är inte kostnadsfritt, men det finns smarta sätt för att minska kostnaden så mycket som möjligt. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att hitta det billigaste lånet när du lånar pengar.

De senaste tio åren har svenskarna lånat pengar som aldrig förr, det gäller både bolån, konsumtionslån och andra lånetyper. När vi lånar pengar vänder vi oss ofta till aktörer vi känner igen, exempelvis sådana vi lånat pengar från tidigare.

Men att enbart låna pengar hos välkända aktörer behöver inte vara rätt väg att gå. Chansen är nämligen stor att du kan hitta ett billigare lån någon annanstans. Och så här i Coronatider är det extra viktigt att hålla hårt i pengarna och inte betala mer än nödvändigt för ditt lån.

I denna artikel kommer vi gå igenom allt du behöver veta för att hitta det billigaste lånet för just dig.

Jämför långivarna med varandra

Det enda sättet att hitta det billigaste lånet är att jämföra långivarna med varandra. Det gäller alldeles oavsett om du ska låna till en bostad, bil, eller bara ta ett konsumtionslån. Om du jämför långivarna med varandra kan du se vilken aktör som är billigast, hur mycket du kan låna, och till vilken återbetalningstid. All den informationen gör det lätt för dig att hitta det bästa lånet.

När du jämför kostnaden för lånet är det viktigt att du fokuserar på den effektiva räntan. Då är alla kostnader för lånet inkluderade och ger dig därför en rättvis bild av vilken långivare som är billigast. Om du däremot bara tittar på den nominella räntan missar du övriga avgifter som kan tillkomma när du lånar pengar, exempelvis aviavgifter och startavgift.

Ta hjälp av en låneförmedlare

För att du inte ska behöva sitta och jämföra långivarnas erbjudanden manuellt kan du ta hjälp av en låneförmedlare. En låneförmedlare jämför då upp till 20 olika långivare och deras erbjudanden åt dig. Därefter är det upp till dig att välja vilken långivare du vill teckna ditt lån hos. Enklare än så kan det inte bli.

En annan fördel är att det bara tas en kreditupplysning på dig, detta trots att du får låneerbjudanden från upp till 20 banker och långivare.

Låna inte mer än nödvändigt

Att låna pengar är inte kostnadsfritt. Varje liten krona kostar pengar i form av ränta. Undvik därför att låna mer än du behöver. Ju mindre pengar du lånar, desto billigare blir ditt lån. Har du möjlighet att använda lite av dina sparade pengar och därmed ta ett mindre lån kan det vara att föredra.

 

Betala tillbaka lånet så snabbt du kan

Vid valet av återbetalningstakt ska du välja en som passar din ekonomi. Du vill inte att hela din disponibla inkomst ska gå åt till att betala en skuld, men samtidigt vill du inte sprida ut lånet över för lång tid. Värt att veta är att ju längre återbetalningstid du väljer, desto dyrare blir ditt lån. Detta eftersom du sprider ut dina räntekostnader under en längre tid. Försök därför att betala tillbaka ditt lån så snabbt som möjligt utan att det för den delen påverkar din ekonomi.