staplade pengar manar till låna smart när räntan är låg

Riksbanken höjer styrräntan – i linje med vad experterna förutspått

Riksbanken höjer styrräntan till 3,75 procent. Ytterligare en höjning är att vänta innan året är slut. Det meddelade Riksbanken under torsdagen.

Precis som väntat har Riksbanken beslutat att höja styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Det är den högsta nivån på 15 år. Beslutet kommer efter ett år av successiva räntehöjningar och Sverige följer därmed den internationella trenden, även om flera andra centralbanker svarat med kraftigare höjningar.

Den höga inflationen uppges fortfarande vara orsaken till räntehöjningen – Riksbanken menar att inflationen inte sjunker i tillräckligt snabb takt. En orsak till detta uppges vara den svaga kronan och en oväntad ökning av tjänstepriser.

Enda sättet att inom överskådlig framtid uppnå inflationsmålet på 2 procent är ytterligare åtstramningar inom penningpolitiken, menar Riksbanken. Enligt Riksbankens prognos förväntas minst en till räntehöjning ske inom året. Det förutspås också att räntan tidigast kommer att sjunka igen år 2026.

Den nya styrräntan träder i kraft den 5 juli.

Lånen blir dyrare och påverkar svenska hushåll

Med högre ränta blir ekonomin allt tuffare för svenska hushåll, särskilt de med höga bolån. Men även personer med andra typer av lån, såsom snabblån och privatlån, kommer att påverkas av Riksbankens besked.

Riksbankens chef, Erik Thedéen, menar att den höga inflationen kommer att påverka alla genom att minska köpkraften och skapa osäkerhet i den svenska ekonomin, vilket i sin tur påverkar den långsiktiga välfärden.

En väntad höjning

Enligt flera ledande ekonomiexperter var Riksbankens besked i linje med det som tidigare utannonserats. SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén anser att beskedet överensstämmer med förväntningarna och att Riksbanken gör sitt jobb genom att vara förutsägbar. Han menar att Riksbanken agerar försiktigt och tar det lugnt istället för att snabbt genomföra drastiska förändringar.

Effekterna av den höjda styrräntan kommer förmodligen inte att kännas fullt ut förrän till hösten.