staplade pengar manar till låna smart när räntan är låg

Ny räntesmäll att vänta på torsdag

På torsdag kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked. Det mesta pekar på en höjd styrränta med omkring 1 procentenhet. För bolånetagare kan det innebära tusentals kronor i höjda räntekostnader.

På ett halvår har Riksbanken höjt styrräntan från 0 till 1,75 procent. För hushåll med rörliga bolån innebär det i princip en fördubblad bolånekostnad på bara några månader. För hushåll med bundna lån låter räntesmällan vänta på sig.

På torsdag har det återigen blivit dags för ett nytt räntebesked och det mesta tyder på att ytterligare kraftig höjning är att vänta. Många experter förutspår en höjning på 1 procentenhet.

Marknaden räknar därefter med ytterligare höjningar framöver och en styrränta på 3,25 procent till nästa sommar.

Dyrare bolån att vänta inom kort

Riksbankens kommande räntehöjningar kommer få direkt påverkan på svenska bolån. När Riksbanken höjer styrräntan innebär det att bankernas inlåningsränta höjs. För att bibehålla samma marginaler behöver banken höja sina räntor för dig som kund.

Exakt hur dyra bolånen kan komma att bli är svårt att sia om – men många hushåll får räkna med räntor på uppemot 5 procent. För ett bolån på 3 miljoner kronor innebär det en årlig räntekostnad på 150 000 kr eller 12 500 kr i månaden.

Tänk på! Även andra lån, såsom snabblån och privatlån kommer påverkas av höjda räntor.

Så förbättrar du dina marginaler och får en tryggare ekonomi

Det finns en rad knep att ta till för att sänka dina månatliga utgifter som på sikt leder till en stabilare ekonomi. Här kommer 3 tips.

  • Gör upp en budget. Genom att få bättre överblick över dina utgifter blir det lättare att ta kontrollen över din ekonomi.
  • Skär ned på onödiga utgifter. Spenderar du mycket pengar på restaurangbesök, streamingtjänster eller köper du mycket kläder? Spara ned på alla onödiga köp och förbättra din ekonomi avsevärt.
  • Jämför priser. Oavsett om du ska teckna ett lån, köpa mat eller kläder så bör du jämföra priserna mellan olika butiker och varumärken för att säkerställa att du inte betalar mer än nödvändigt. På sikt kan du spara mycket pengar som bidrar till att stärka din ekonomi.