Samla lån

När är det bra att låna pengar?

Svenska konsumtionslån har ökat kraftigt de senaste 5-10 åren – både inom stora lån på över 250 000 kr men även inom mindre snabblån på bara några tusenlappar. Möjligheten att låna pengar snabbt utan UC har även gjort lånen mer lättillgängliga än tidigare.

För många kan ett lån vara möjlighet att uppfylla en dröm, medan det för andra bara är något ont som leder till ökad skuldsättning.

Men hur vet man egentligen när det passar bra att låna pengar och när man ska undvika att göra det? Det tänkte vi gå igenom idag.

Då passar ett lån bra

Oavsett vilket typ av lån utan säkerhet du är ute efter bör du undvika att låna pengar för shopping, resor eller liknande. För den typen av utgifter är det alltid bättre att spara ihop pengarna.

Ett lån passar i stället dig som ska samla dyra smålån, eftersom du på så vis kan sänka dina lånekostnader. Men det passar även bra när du ska genomföra en större renovering av din bostad. Många gånger kan en renovering leda till en prisökning och lånet kan därmed ses som en investering.

Ett lån bör inte tas lättvindigt utan vara en noga genomtänkt beslut som bara tas i nödfall.

Låna inte mer än nödvändigt

Oavsett hur stort lån du tecknar bör du aldrig låna mer än du absolut måste. Försök i stället att spara ihop pengarna och teckna bara ett lån för det återstående beloppet.

Kostnaderna för ett lån betalas i form av ränta och andra övriga avgifter. Ju större lån du tecknar, desto dyrare blir din totalkostnad – både i form av räntekostnader och övriga avgifter.

Tips! Har du möjlighet att låna pengar av familj och vänner kan det vara att föredra för att undvika att behöva betala räntekostnader.

Jämför alltid långivarna med varandra

Oavsett om du bestämmer dig för att teckna ett mindre snabblån eller större privatlån bör du alltid ställa flera långivare mot varandra för att säkerställa att du inte betalar mer än nödvändigt för ditt lån.

Tänk på att alltid jämföra långivarnas effektiva räntor då dessa inkluderar alla kostnader som tillkommer till det lån du väljer att teckna.