Untie

Betyg 3/5
Ränta*
8 %
Startavgift
0 kr
Lägsta lånebelopp
20 000 kr
Högsta lånebelopp
80 000 kr
Min-/max låneperiod
1 - 5 år
Åldersgräns
20 år
Direktutbetalning
Nej
Betalningsanm. ok
Nej
Utan UC
Ja
BankID / Instantor®
Ja

*Låneexempel: 30 000 kr i 2 år. Effektiv årsränta 8,30 %. Kostnad 1 357 kr/mån. Totalt 32 568 kr.

Untie (bytte namn från Kreditbörsen 2019) är ett så kallat peer-to-peer-företag (P2P). Detta betyder att de erbjuder utlåning av pengar till privatpersoner och företag från andra privatpersoner. Untie har här rollen som låneförmedlare och matchar långivare med låntagare i syfte att kunna skapa bättre villkor för båda. Det är tack vare detta Untie både kan erbjuda möjligheter att investera och låna pengar. Du som vill ta ett lån lånar alltså pengarna av en privatperson som har investerat en viss summa hos Kreditbörsen. Låneinstitutet är registrerat hos Finansinspektionen och ingår i Unite Group AB som är en stor aktör på den globala finansmarknaden.

Untie erbjuder framför allt blancolån till privatpersoner men vänder sig också till företag då även företagslån är en del av deras verksamhet. Svenska aktiebolag kan låna mellan 20 000 och 250 000 kronor, dessa lån har en löptid på max 36 månader och saknar dolda avgifter eller kostnader. Detta är ett annuitetslån som innebär att företaget kommer betala tillbaka en fast summa på lånet varje månad. Låntagaren kan själv välja vilken dag i månaden fakturan ska skickas. Skulle företaget vilja betala tillbaka hela lånet i förtid, är detta självklart också möjligt.

För ett peer-to-peer-företag som Untie är det omöjligt att erbjuda lån om det inte finns personer som är villiga att låna ut dem. Den som investerar, som sedan lånar ut pengarna till andra, kan förvänta sig en betydligt högre avkastning på det insatta kapitalet än räntan på ett sparkonto. Här får den som lånar ut pengar nämligen behålla huvuddelen av räntan som låntagare betalar på lånet själv. Räntan på blancolån till privatpersoner hos Untie börjar på runt 8 % och eftersom investerare får behålla huvuddelen av dessa 8 % är det en investering med relativt hög avkastning.

Exakt hur stor avkastning du som väljer att investera kan räkna med varierar. Detta beror på vilken snittränta lånet eller lånen ligger på för dina investerade pengar. En annan faktor är hur stor del av dina investerade pengar som faktiskt är utlånade. Att låna ut pengar medför alltid en risk, framför allt när det gäller lån utan säkerhet. Untie begär alltid en kreditupplysning hos Bisnode på alla som ansöker om ett lån. Dina investerade pengar delas dessutom upp och ingår i flera olika lån vilket ger en spridning och sänker risknivån på investeringen.

Kundtjänst

Tel 08-14 55 56
Mån-Fre: 08.00-17.00
Lör-Sön: Stängt

Adress

Untie Group AB
S:ta Helenagatan 8
541 30 Skövde
Org nr: 559020-6503

Är Untie rätt för dig?

  • Trygg och erfaren låneförmedlare
  • Erbjuder både lån- och investeringsmöjligheter
  • Blancolån utan säkerhet
  • Erbjuder både privat- och företagslån

Grundkrav

  • Du måste kunna bekräfta din identitet med BankID
  • Du eller ditt företag får inte ha några betalningsanmärkningar
  • Du eller ditt företag får inte ha några betalningsanmärkningar
  • Du som vill låna ut pengar måste registrera ett konto hos Untie

Utbetalning inom 2 dagar

När din ansökan har blivit beviljad kan du räkna med att ha pengarna på kontot inom två dagar.

Låna privat eller till företaget

På Unties hemsida presenteras du för två förslag redan på startsidan: privatlån mellan 20 000-80 000 kronor eller företagslån upp till 250 000 kronor. Båda alternativen lovar snabbt besked efter ansökan och individuell ränta. I ansökan för att privatlån väljer du summa och löptid och du måste därefter fylla i personuppgifter som personnummer, e-postadress och din sysselsättning.

Ansökan för ett företagslån funkar på samma sätt, här fyller du först i hur mycket du vill låna och därefter hur länge du vill låna pengarna. För att fortsätta med ansökan ska du sedan legitimera dig och ditt företag med BankID. En handläggare granskar låneansökan för ditt företag och du får svar inom två dagar.

Inga dolda kostnader

Alla ansökningar om lån som du gör via Untie är helt kostnadsfria. Det är ett säkert och pålitligt system du använder när du gör din ansökan – vare sig det är för ett privatlån eller ett företagslån. Du kan också känna dig trygg med det faktum att inga dolda kostnader tillkommer, det du ser är vad du får med andra ord. Detta innebär att du inte behöver betala några ansökningsavgifter, inga uppläggningsavgifter och inga aviavgifter.

Räntan på det lån du beviljas kommer som nämnt sättas individuellt och baseras på den kreditupplysning från Bisnode som görs på dig som privatperson. För ett företagslån kommer en handläggare utvärdera företagets betalningsförmåga och den nominella räntan som börjar på 8 % kan sedan sättas utefter detta.

Generöst utbud och fördelaktiga villkor

Untie står ut från mängden gentemot andra låneförmedlare då de är ett peer-to-peer-företag som tillåter privatpersoner och företag att både låna ut och låna pengar. På detta sätt kan Kreditbörsen erbjuda låntagare en mer effektiv och tidsbesparande låneprocess, samtidigt som långivare kan investera kapital och skörda en mer fördelaktig utdelning. Som låntagare har du även en fördel i att du kan få en anpassad ränta och som långivare, eller investerare, kan du utnyttja en ränta på ränta-effekt och öka din avkastning. När du fått in en betald ränta från låntagaren (som betalas in varje dag till investeraren) kan du nämligen låna ut pengarna direkt igen.

Företaget marknadsför sig som att vara en enkel och tidseffektiv tjänst men sanningen är den att deras hemsida är en aning snål på information. Det tar en hel del tid att hitta relevant information och ibland är det osäkert om den information du hittar syftar på privatlånet eller företagslånet. Att Untiedessutom inte beviljar lån till varken företag eller privatpersoner som har betalningsanmärkningar är ett minus, men det handlar här om att skydda investeraren och dennes pengar. Utöver detta är de ett trovärdigt och seriöst företag som har varit verksamma sedan år 2011 och under sina verksamma år hjälpt många olika kunder.

Vanliga frågor om Untie

Missar du en avbetalning kommer Untie skicka en påminnelse till dig. Gör du ingen betalning inom 15 dagar tas ärendet vidare till Inkasso. Lämnas även denna faktura obetald kommer Kronofogden kontaktas.

För att kunna låna eller investera pengar från Untie måste du först skapa ett inlogg. För att göra detta måste du ange ditt personnummer och sedan verifiera detta via just ditt BankID. Detta är ett smidigt sätt för Untieatt veta att du är du.

Så snart du fört över pengar till ditt konto hos Untie är de tillgängliga för utlåning och du har på så sätt kommit igång med din investering.

Räkneexempel lån:

Låna 30 000 kronor under 2 år med en årsränta på 8 % och en effektiv årsränta på 8,30 %. Kostnader för avgifter blir 0 kronor. Belopp att betala varje månad blir 1 357 kronor och den totala kostnaden för lånet blir 32 568 kronor.

Betyg (3/5)

Låna upp till 80 000 kr

Ränta från 8%