Aasa Kredit

Betyg 2/5
Ränta*
36.9 - 45.71 %
Startavgift
490 kr
Lägsta lånebelopp
10 000 kr
Högsta lånebelopp
50 000 kr
Min-/max låneperiod
2 - 3 år
Åldersgräns
20 år
Direktutbetalning
Ja
Betalningsanm. ok
Nej
Utan UC
Nej
BankID / Instantor®
Ja

*Låneexempel: 25 000 kronor i 24 månader. Eff. Ränta 38,79%. Månadskostnad 1696 kr. Totalt belopp att betala 33 747 kr.

Aasa Kredit är ett företag som startades upp i Estland år 2010. Idag har de sitt huvudkontor i Luxemburg och ägs av investeringsbolaget Supernova, som enbart investerar i finansiella institut. Aasa Kredit har utöver Sverige också verksamhet i Finland, Polen och Rumänien och specialiserar sig på snabba blancolån i de lägre storleksklasserna mellan 10 000 till 50 000 kronor.

De har generellt sett höga krav på sina långivare vilket rimmar illa med att de också har förhållandevis väldigt höga räntor och avgifter. Det normala förfarande brukar vara att finansiellt stabila personer erbjuds lägre räntor medan de som utgör en högre risk för företaget får betala mer. Detta är anmärkningsvärt, särskilt som Aasa Kredit inte accepterar låntagare med betalningsanmärkningar och dessutom tar UC men fortfarande har effektiva årsräntor på uppemot 40 %.

Aasa Kredit säger sig erbjuda tre olika typer av lån – microlån, privatlån och snabblån. Det är dock ytterst svårt att förstå skillnaden mellan dem eftersom både villkor och lånebelopp är snarlika. På samtliga tre varianter kan man låna mellan tio och femtio tusen kronor. Samtliga varianter är renodlade blancolån (utan säkerhet) och den effektiva räntan ligger mellan cirka 37 och 45 %. Det enda som skiljer dem åt vid blotta anblicken är att de ligger på olika sidor och har delvis annorlunda säljtexter kopplade till sig.

Aasa Kredit är ett renodlat SMS-låneföretag om än invävt i finare ord. Det man måste vara medveten om man tar ett lån här är att det kommer att kosta mycket pengar att betala tillbaka det. Den effektiva räntan är väldigt hög på deras lån. Överlag är det svårt att se vilken typ av kunder de vänder sig till då de som har möjlighet att få ett lån hos Aasa Kredit med största sannolikhet kan få ett annat lån med mycket bättre villkor hos någon annan långivare.

Kundtjänst

Tel: 08- 420 026 06
Mån - fre: 09.00 - 17.00
Lör - sön: Stängt
kundservice@aasakredit.se

Adress

Aasa Kredit Svenska AB
Sankt Eriksgatan 117
Postnummer 113 43
Stockholm – Sverige
Org. Nr: 556902–0141

Är Aasa Kredit rätt för dig?

  • Pengarna kommer in snabbt på kontot
  • Höga lånebelopp för att vara ett SMS-låneföretag, upp till 50 000 kronor redan första gången
  • Höga krav på låntagarna
  • Enkelt att ansöka via webben

Grundkrav

  • Mellan 20–80 år gammal
  • Inga betalningsanmärkningar
  • Fast inkomst från pension eller tjänst
  • Du ska vara skriven i Sverige

Vänta max en dag på utbetalning

Pengarna kommer oftast på kontot redan samma dag om du ansöker under kontorstid. Annars får du pengarna nästa dag efter att din ansökan blivit godkänd.

Låna mellan 10 000 – 50 000 kronor snabbt

Det som talar för Aasa Kredit är att det är väldigt enkelt att ansöka om ett lån. De har en produkt, även om de av någon anledning har marknadsfört den som tre olika lån, och det är kring denna produkt hela hemsidan är centrerad. Du klickar snabbt hem pengarna men måste vara medveten om att räntan är hög. Aasa Kredit är inte bra på att tydligt informera om kostnaderna med lånen och har ytterst dåligt med exempel på hur mycket ett lån kommer att kosta över tid. Räntan sätts individuellt men börjar på en väldigt hög nivå och går sedan uppåt.

Du behöver ett mobilt BankID för att kunna ansöka om ett lån hos Aasa kredit. Du fyller i lånebeloppet du önskar samt hur lång du vill att återbetalningstiden ska vara. Därefter behöver Aasa Kredit din personliga information, vilket innefattar namn, personnummer och mobilnummer. När ansökan är inskickad görs en kreditupplysning i ditt namn av Upplysningscentralen (UC) och om din ansökan beviljas kommer pengarna att skickas till det bankkonto du angett inom max en till två dagar.

Hög effektiv ränta och dyra avgifter

Snabblåns- eller SMS-lånemarknaden är känd för att ha höga räntor. Men även här sticker Aasa Kredit ut, inte minst med tanke på deras höga avgifter. Med en uppläggningsavgift på 490 kronor och månatliga aviavgifter som inte går att komma undan på ytterligare 20 kronor är det svårt att hitta några försonande drag hos det här företaget.

Aasa Kredit betalar ut pengarna snabbt och till alla svenska banker. De krav som ligger på dig som låntagare är att du måste vara minst 20 år gammal, ha en fast inkomst och inte ha några betalningsanmärkningar. Uppfyller du dessa krav kan du ansöka om ett lån som ligger mellan 10 000 och 50 000 kronor under en period på minst två och som mest tre år.

Svårt att få en tydlig överblick

Det sammanfattande intrycket av Aasa Kredit är att de, jämfört med konkurrenter som erbjuder samma utbud, inte når riktigt samma nivå. Deras hemsida är för det otränade ögat lättöverskådlig, men när du tittar djupare märker du att det inte finns väldigt liten substans bakom företaget. De har som sagt endast ett låneerbjudande men det marknadsförs som tre olika. Informationen om räntor och avgifter är dessutom svår att hitta och inte alls särskilt informativ. Det är på gränsen till att du måste sitta med miniräknaren själv för att förstå vad det är du betalar och hur mycket vilket inte är särskilt bra om man vill uppfattas som en seriös långivare.

De krav de ställer på sina kunder är också väldigt högt satta. Låneåterbetalningstiden kunde också haft en mycket lägre gräns än de nuvarande 24 månaderna. Med en så lång återbetalningstid låser man in folk länge utan att de har möjlighet att snabbt ta sig ur ett väldigt dyrt lån.

Något som är positivt med aktören är att både ansökan om ett lån och utbetalningen av pengarna, om du blir godkänd, sköts väldigt snabbt och smidigt. Det gäller dock att du har en ordnad ekonomi om du ska klara av att betala tillbaka pengarna med räntan som tillkommer, detta är en av orsakerna till att du inte kan ha några betalningsanmärkningar om du vill ansöka om ett lån hos Aasa Kredit.

Vanliga frågor om Aasa Kredit

Nej, de har tillstånd av Finansinspektionen och lyder under svenska regler.

Det är en fråga vi själva undrar en del över. Som vi ser det är det ett låneerbjudande som marknadsförs i tre olika varianter.

Räkneexempel lån:

Lånar du 50 000 kronor med max återbetalningstid på 36 månader och får en effektiv ränta i Aasa Kredits mellansegment, på 40%, så kommer du få betala cirka 2 400 kronor i månaden vilket innebär en total kostnad för lånet på 86 598 kronor innan det är återbetalt.

Betyg (2/5)

Låna upp till 50 000 kr

Ränta från 36.9%