guide till kreditkonto

Kreditkonto

kreditkonto kan ses som ett mellanting mellan snabblån och kreditkort, vilket betyder att du har ett konto hos en långivare men en specifik gräns på hur mycket pengar du kan låna per månad. I takt med att du betalar tillbaka återställs kreditutrymmet.

Oftast har kreditkonto flexiblare återbetalningstid än exempelvis snabblån eller sms-lån, samt generellt erbjuds det lägre ränta. Räntan beräknas dessutom endast på det beloppet som nyttjas. Har du ett kreditkonto på 20 000 per månad men bara utnyttjar 5000 kr är det endast det som du betalar ränta på, och inte hela beviljade beloppet.

Vad är ett kreditkonto?

Ett kreditkonto fungerar i princip som en blandning mellan ett snabblån och ett kreditkort. Bland annat villkor och återbetalning liknar till viss del de som förekommer vid snabblån. Du har ett belopp som du kan använda men du tar oftast inte ut allt på samma gång, lite som när du handlar med ett kreditkort. Ett kreditkonto är ett flexibelt sätt att låna pengar och det tar vanligtvis inte mer än en bankdag att föra över pengar till ditt vanliga bankkonto. Gör du inget uttag har du heller ingenting att betala tillbaka.

Kreditkontot fungerar som en typ av lånekonto där du kan låna pengar varje månad om du behöver det. Det har oftast en något längre och mer flexibel återbetalningstid än ett snabblån och vanligtvis lägre ränta. Räntan beräknas endast på det belopp som du faktiskt utnyttjar och inte hela det beviljade beloppet. Fler snabblångivare gör om sina lån till kreditkonton i dag då detta tycks ha blivit alltmer attraktivt för konsumenterna. Det är ju i stort sett som en vilande kredit på ett digitalt kreditkort.

Beloppen på kreditkonton skiljer från olika långivare men är vanligen mellan 3 000 kronor och upp till 50 000 kronor. Det finns i regel ett minimibelopp som du måste betala varje månad, ifall du har nyttjat kreditkontot. Ett kreditkonto har dock oftast en något längre och mer flexibel återbetalningstid än ett snabblån som oftast ska betalas in på några månader, ibland bara en. Det finns långivare som erbjuder kreditkonto till dig som har betalningsanmärkningar och det finns också de som inte tar kreditupplysning via UC.

Hur ansöker jag om kreditkonto?

Det är i princip lika enkelt att ansöka om ett kreditkonto som ett lån. Det finns flera olika långivare som erbjuder kreditkonto, det är bara att välja det som är mest fördelaktigt för dig. Alla långivare har inte samma krav på låntagarna, det är därför viktigt att du kontrollerar att du uppfyller kraven hos den långivare du väljer att ansöka om kreditkontot från. Det finns de som accepterar låntagare med betalningsanmärkningar och de som accepterar låntagare utan inkomst, så länge återbetalningsförmågan inte blir ett problem.

När du ansöker om ett kreditkonto får du fylla i dina personuppgifter samt det önskade lånebeloppet. Hur mycket kredit som du kan komma att beviljas beror på olika faktorer så som inkomst och kreditvärdighet. Det är långivaren som avgör hur mycket de tror att du är kapabel att låna och betala tillbaka. När du ansöker ska du inte enbart fylla i det önskade lånebeloppet utan ibland även hur stort du vill att ditt första uttag ska vara. Ansökningsformulären hittar du enkelt på respektive långivares hemsida.

I samband med att du skickar in din ansökan kan du hos många långivare legitimera dig med ditt BankID och signera din ansökan digitalt. Efter att ansökan skickats in kommer en kreditupplysning tas på dig. Många långivare använder sig av UC, men det finns de långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag också. Detta kan vara bra för din kreditvärdighet då du slipper registrerade förfrågningar hos UC. Efter att din ansökan har beviljats kommer det beviljade beloppet att aktiveras på ditt kreditkonto och du kan föra över önskat belopp till ditt bankkonto.

Var kan jag hitta kreditkonto?

Det finns gott om långivare som erbjuder kreditkonto. Inte sällan erbjuder samma verksamhet också vanliga snabblån så fundera på vilket som passar dig bäst. Vill du ha flexibilitet eller en tydlig återbetalningsplan direkt för hela lånet? Alla har olika avgifter och räntor liksom accepterade lånebelopp och återbetalningstider. Jämför gärna och se vilka som har de bästa villkoren för just kreditkonto innan du bestämmer dig för något. Nedan ger vi dig ett par tips på vad du bör titta på när du ska jämföra.

Några saker du bör vara uppmärksam på innan du väljer kreditkonto är den effektiva räntan och den minsta möjliga återbetalningstiden för krediten. Hur hög effektiv ränta kan du tänka dig att betala, och hur lång tid vill du ha möjlighet att betala tillbaka krediten på? Var också medveten om att en kontokredit inte är samma sak som ett kreditkonto, då en kontokredit är ett utrymme som du har på ditt vanliga bankkonto som ger dig tillåtelse att övertrassera kontot med ett visst belopp.

Här följer några långivare med kreditkonto som vi rekommenderar (klicka för att läsa vår recension):

Räntor och avgifter

Det finns både fördelar och nackdelar med att ha ett kreditkonto, något som också beror på de stora skillnaderna mellan långivarna som erbjuder denna typ av kredit. Ett kreditkonto skiljer sig framför allt åt i räntor och avgifter beroende på vilken långivare som du lånar hos. Många kreditkonton har inga uttagsavgifter, årsavgifter eller uppläggningsavgifter. Dock finns det så klart kreditkonton som har dessa avgifter, så läs alltid villkoren innan du ansöker om att öppna ett. Tänk på att ett kreditkonto ändå kan innebära relativt höga kostnader i form av ränta.

Räntan på ett kreditkonto varierar mellan olika kreditkonton, men en sak har de alla gemensamt, och det är att ränta endast betalas på det nyttjade beloppet. Det bästa är att hitta ett kreditkonto utan avgifter och med endast ränta så att du enkelt kan räkna ut vad det kommer att kosta dig. Men ha med i åtanke att den effektiva exempelräntan, som visserligen ofta är rättvisare än den nominella, ändå kan vara missvisande. Detta för att långivare tenderar visa exempel som gynnar dem, med mycket långa återbetalningstider exempelvis.

Det mest fördelaktiga med ett kreditkonto är att du endast betalar om du har nyttjat det. Det kan vara en trygghet att ha ett kreditkonto ifall det någon månad skulle fattas kapital till dina utgifter. I regel kostar det ingenting om du inte använder krediten. Det är bra att ansöka om ett kreditkonto som endast har ränteavgifter och kolla det noggrant. Tänk på att eventuella uttags- eller transaktionsavgifter kan bli höga om du gör många överföringar/uttag. Försök därför minimera antalet uttag och i stället ta ett större när du väl behöver det.

Skillnader mellan kreditkonto och kreditkort

Ett kreditkonto och ett kreditkort fungerar på liknande sätt och det kan vara bra att veta skillnaderna innan du bestämmer dig för vilket av dem du ska ansöka om. Ett kreditkonto fungerar som ett bankkonto som du för över pengar ifrån och därför har de oftast bara ränteavgifter. Ett kreditkort kan ha uttagsavgifter och annat som kan leda till högre kostnader. Ett kreditkort är bra om du behöver utnyttja krediten snabbt, ett kreditkonto kräver lite mer framförhållning då överföringstid på en dag generellt sett förekommer.

Räntan på ett kreditkort är oftast lägre än på ett kreditkonto, dock har ett kreditkort ofta andra avgifter som ett kreditkonto inte har. Vad som passar dig bäst är väldigt individuellt då vi alla använder våra krediter på olika sätt. Det bästa sättet att veta är att göra en uträkning baserad på hur du kommer att använda din beviljade kredit. Båda krediterna är väldigt flexibla och ganska lika varandra, men kreditkontot kan ändå vinna i längden tack vare att du endast betalar ränta för det nyttjade beloppet.

Om du är ute efter ett bra kreditkort för resor erbjuder Bank Norwegian ett fördelaktigt alternativ.

För- och nackdelar

Det finns både fördelar och nackdelar med ett kreditkonto jämfört med andra typer av lån och krediter. Fördelarna är till exempel att räntan generellt sett är lägre med ett kreditkonto än med ett snabblån och en lägre ränta är alltid fördelaktig. En annan fördel är att du vanligen kan välja återbetalningstid och återbetalningsbelopp själv, så länge det inte är lägre än det minsta möjliga månadsbeloppet. Dessutom slipper du att ha ännu ett kort i plånboken som kan tappas bort eller som du kan glömma koden till.

Det finns också en del nackdelar med ett kreditkonto. En av nackdelarna är att det är enkelt att fastna i skuldfällan då du lätt kan förlänga och höja beloppet på ditt kreditkonto. Ett kreditkonto har i regel också en högre ränta än ett kreditkort. Om du behöver finansiera något snabbt är ett kreditkonto inte det bästa alternativet eftersom det vanligen tar en bankdag att föra över pengarna till ditt bankkonto. Det enda som avgör vilken kredit som passar dig bäst är vad du tänker använda den till.

Sammanfattning

Ett kreditkonto är ett nyare sätt att låna pengar på som har blivit mer och mer populärt. Det är som en blandning mellan ett kreditkort och ett snabblån. Du får helt enkelt ett kreditkonto som du kan föra över pengar med till ditt bankkonto ifall du behöver extra pengar. Om du inte utnyttjar krediten på kreditkontot kommer du inte heller behöva betala tillbaka något. För det mesta är ränta den enda avgiften på ett kreditkonto, men det bästa är att läsa villkoren hos respektive långivare för att vara säker på saken.