Blå och grått hus

Kraftigt lyft för bostäder med möjlighet till hemmakontor

Under 2020 steg bostadspriserna kraftigt på hus och större lägenheter. Allt fler vill ha stora bostäder med möjlighet till hemmakontor i takt med att fler jobbar hemifrån.

Det gångna året har fler än någonsin arbetat hemifrån och mycket tyder på att hemmakontoret är här för att stanna. Alla har dock ingen optimal plats att arbeta ifrån vilket lett till att behovet av hus och större lägenheter har ökat markant.

Om balkong, “originalkänsla” och ett generöst ljusinsläpp varit sådant som lockat köpare tidigare så är möjligheten till ett hemmakontor något som gör det nu. Behovet av större bostäder har dock medfört kraftigt höjda bopriser under hösten och början av det nya året.

Villapriserna har det senaste året ökat med hela 13 procent medan lägenhetspriserna bara stigit med 7 procent.

De höga bostadspriserna gör det inte bara svårare att köpa sig en ny bostad, utan det resulterar ofta även i större bolån.

Ett problem med växande bolån

Att bolånen växer sig större är ett växande problem. Så länge räntorna är låga klarar hushållen av höga bolån, men vid en eventuell räntehöjning riskerar många att få det svårt att betala av sina lån. Därför är det av stor vikt att du regelbundet förhandlar ditt bolån och vid behov även flyttar lånet för att få ned räntan.

Ju större lånen blir, desto mer pengar kan du spara på att få ned räntan med endast ett fåtal räntepunkter.

Inte alltid bra att låna så mycket du får

Är du ny på bostadsmarknaden eller planerar att köpa din första bostad kan ett bra tips vara att inte teckna ett så stort bolån du kan. Har du möjlighet att lägga mer än minimumgränsen 15 procent i kontantinsats kan det vara bra att göra det. Ju lägre belåningsgrad du har, det vill säga förhållandet mellan bostadens värde och ditt lån, desto bättre. Dina månadskostnader blir billigare om så liten del som möjligt av bostaden är belånad. Dessutom blir du inte lika räntekänslig.

Vid köp av en första bostad kan ett bra tips även vara att titta på bostäder utanför stadskärnan där prisbilden ser annorlunda ut. När du sedan tagit dig in på bostadsmarknaden kan du successivt byta upp dig tills du har råd med din drömbostad.