Hitta rätt lån för dina behov
Räntorna är på väg upp och det ställer högre krav på dig som ska låna pengar. Vilket lån som är bäst för dig beror på din specifika situation. Lär dig mer om lånen och vilken typ som passar dig och ditt behov bäst.
Det finns mängder av olika typer av lån att välja mellan, men vilket är egentligen rätt lån för dig? I den här artikeln tänkte vi gå igenom några av de vanligaste lånetyperna och förklara i vilka situationer lånen lämpar sig allra bäst.
Snabblån – lånet för dig som behöver låna en mindre summa pengar under en kortare period
Är du i behov av en mindre summa pengar, vanligtvis bara ett par tusenlappar är det troligtvis ett snabblån du behöver. Långivare inom snabblån erbjuder vanligtvis lån från ett par tusenlappar upp till 50 000 kronor. Lånen har även snabba utbetalningstider och passar därför utmärkt om du exempelvis behöver täcka upp för en oförutsedd utgift.
Vad du dock behöver känna till är att lånen har höga räntor, klart högre än många andra långivare. Då räntorna många gånger uppgår till över 30 procent är det extra viktigt att du vet att du har pengar på väg in innan du tecknar lånet. Återbetalningstiden är ofta bara på några månader så du måste vara säker på att du har pengar på ingång för att täcka skulden. Kan du inte det riskerar snabblånet snabbt att växa sig mycket dyrt.
Låna pengar utan UC och bibehåll god kreditvärdighet
Ett lån utan UC kan vara i stort sett vilket typ av lån som helst, det innebär bara att ett annat kreditupplysningsföretag än UC gör kreditupplysningen på dig. Som du säkert känner till kan flera kreditupplysningar försämra din kreditvärdighet och därmed din betalningsförmåga, och eftersom de flesta långivarna, hyresvärdar, och andra aktörer som tar kreditupplysningar använder sig av UC är det också högst troligt där du har flest registrerade upplysningar i ditt namn.
Om du i stället väljer att låna pengar utan UC behöver du inte oroa dig för att få för många kreditupplysningar registrerade i ditt namn. På så vis förbättrar du dina chanser att beviljas ett lån och dessutom till bättre ränta.
Snabblån eller smslån utan UC är den vanligaste låneformen men det finns även ett fåtal aktörer inom större lån som använder andra kreditupplysningsföretag än just UC.
Privatlån – lån som passar för större konsumtion
Precis som snabblån är privatlån ett lån utan säkerhet. Det innebär att du får använda pengarna till vad du vill. Till skillnad från snabblån är lånebeloppen på privatlån bra mycket högre. Flera långivare erbjuder privatlån på över 500 000 kronor. De höga lånebeloppen gör att privatlån passar utmärkt för större konsumtion, exempelvis renoveringar, bilköp eller liknande.
I och med att lånebeloppen är högre än för snabblån är även räntorna lägre än för snabblån. Med det sagt riskerar fortfarande lånen växa sig större om du inte sköter dina avbetalningar.
Samla lån – för dig som dras med många småskulder
På senare år har samlingslån blivit allt vanligare. Det är ett lån du tar om du vill samla dina dyra smålån i ett enda större lån. Det du gör är att du tecknar ett privatlån och betalar av dina smålån. Men då privatlånen har lägre ränta än smålånen och du bara behöver betala en fakturaavgift varje månad kan du sänka dina månadskostnader och spara tusentals kronor över tid.
Bolån – lånet för att köpa bostad
Funderar du på att köpa dig en bostad är det ett bolån du vill teckna. Lånen har lägst ränta av alla lån på marknaden, bortsett från studielån. Exakt vilken ränta du får varierar dock mellan olika banker och vilken bindningstid du väljer.
Tänk dock på att bankerna sällan beviljar bolån under 100 000 kronor. Så om du vill köpa en bostad ute på landsbygden är det inte säkert att du kan teckna ett bolån. I sådana fall föreslår vi att du sparar ihop pengarna själv eller tecknar ett privatlån. Du kan inte heller låna hur mycket som helst. Bolånetaket hindrar dig nämligen från att låna mer än 85 procent av bostadens försäljningspris. Det innebär att om du köper en bostad för 1 miljon kronor får du inte teckna ett bolån på mer än 850 000 kronor. Resterande 150 000 kronor måste utgöras av en kontantinsats.
Räntorna är på väg upp efter Riksbankens senaste besked
I slutet av april beslutade Riksbanken att höja reporäntan till 0,25 procent. Det är första gången sedan hösten 2014 som reporäntan är över 0 procent. Höjningen har redan gjort sig synlig bland bolånen. Flera banker har redan börjat höja sina räntor och fler höjningar är att vänta de kommande åren.
Även andra lån, såsom snabblån och kontokrediter, kommer på sikt påverkas av Riksbankens besked. Som låntagare är det nu extra viktigt att du inte drar på dig större lån än absolut nödvändigt och har tillräckligt stora marginaler för att klara kraftigt höjda räntor. Det gäller framför allt dig med ett stort bolån.