staplade pengar manar till låna smart när räntan är låg

Hitta rätt lån för dina behov

Det finns många olika typer av lån som lämpar sig bra i olika situationer. Lär dig mer om lånen och vilken typ som passar dig och ditt behov bäst.

Det finns mängder av olika typer av lån att välja mellan, men vilket är egentligen rätt lån för dig? I den här artikeln tänkte vi gå igenom några av de vanligaste lånetyperna och förklara i vilka situationer lånen lämpar sig allra bäst.

Snabblån – lånet för dig som behöver låna en mindre summa pengar under en kortare period

Är du i behov av en mindre summa pengar, vanligtvis bara ett par tusenlappar är det troligtvis ett snabblån du behöver. Långivare inom snabblån erbjuder vanligtvis lån från ett par tusenlappar upp till 50 000 kronor. Lånen har även snabba utbetalningstider och passar därför utmärkt om du exempelvis behöver täcka upp för en oförutsedd utgift.

Vad du dock behöver känna till är att lånen har höga räntor, klart högre än många andra lån. Därför är det extra viktigt att du vet att du har pengar på väg in innan du tecknar lånet. Återbetalningstiden är ofta bara på några månader så du måste vara säker på att du har pengar på ingång för att täcka skulden. Kan du inte det riskerar snabblånet att bli mycket dyrare.

Lån utan UC – för dig som inte vill försämra din kreditvärdighet

Ett lån utan UC kan vara i stort sett vilket typ av lån som helst, det innebär bara att ett annat kreditupplysningsföretag än UC gör kreditupplysningen på dig. Som du säkert känner till kan flera kreditupplysningar försämra din kreditvärdighet och därmed din betalningsförmåga, och eftersom de flesta långivarna, hyresvärdar, och andra aktörer som tar kreditupplysningar använder sig av UC är det också högst troligt där du har flest registrerade upplysningar i ditt namn.

Om du i stället tecknar lån hos en långivare som inte använder UC behöver du inte oroa dig för att få för många kreditupplysningar registrerade i ditt namn. På så vis förbättrar du dina chanser att beviljas ett lån och dessutom till bättre ränta.

Privatlån – lån som passar för större konsumtion

Precis som snabblån är privatlån ett lån utan säkerhet. Det innebär att du får använda pengarna till vad du vill. Till skillnad från snabblån är lånebeloppen på privatlån bra mycket högre. Flera långivare erbjuder privatlån på över 500 000 kronor. De höga lånebeloppen gör att privatlån passar utmärkt för större konsumtion, exempelvis renoveringar, bilköp eller liknande.

I och med att lånebeloppen är högre än för snabblån är även räntorna lägre än för snabblån. Med det sagt riskerar fortfarande lånen växa sig större om du inte sköter dina avbetalningar.

Samla lån – för dig som dras med många småskulder

På senare år har samlingslån blivit allt vanligare. Det är ett lån du tar om du vill samla dina dyra smålån i ett enda större lån. Det du gör är att du tecknar ett privatlån och betalar av dina smålån. Men då privatlånen har lägre ränta än smålånen och du bara behöver betala en fakturaavgift varje månad kan du sänka dina månadskostnader och spara tusentals kronor över tid.

Bolån – lånet för att köpa bostad

Funderar du på att köpa dig en bostad är det ett bolån du vill teckna. Lånen har lägst ränta av alla lån på marknaden, bortsett från studielån. Exakt vilken ränta du får varierar dock mellan olika banker och vilken bindningstid du väljer.

Tänk dock på att bankerna sällan beviljar bolån under 100 000 kronor. Så om du vill köpa en bostad ute på landsbygden är det inte säkert att du kan teckna ett bolån. I sådana fall föreslår vi att du sparar ihop pengarna själv eller tecknar ett privatlån. Du kan inte heller låna hur mycket som helst. Bolånetaket hindrar dig nämligen från att låna mer än 85 procent av bostadens försäljningspris. Det innebär att om du köper en bostad för 1 miljon kronor får du inte teckna ett bolån på mer än 850 000 kronor. Resterande 150 000 kronor måste utgöras av en kontantinsats.