Svart Dodge Challenger kör på vägen

Därför ska du finansiera bilköpet med ett lån

Allt fler använder sig av någon bilfinansiering i samband med sitt bilköp. Många är dock emot detta och menar att man inte ska köpa en dyrare bil än man har råd med. I denna text förklarar vi dock några fördelar med att teckna ett billån.

Är du en av många svenskar som går i tankar om att köpa en ny bil? Har du funderat på hur du vill finansiera köpet – antingen kontant eller med någon form av bilfinansiering?

Det finns många där ute som förespråkar att bilar bara ska köpas med kontanta medel. Har du inte pengar till en bil har du inte råd att köpa den. Då får du antingen ge upp tankarna på just den bilen eller spara ihop mer pengar under en längre tid.

I den här texten tänkte vi dock lyfta fram några anledningar till varför det kan vara bra att finansiera bilköpet med ett billån.

Pengarna du sparar kan investeras i aktier med högre avkastning

Att köpa en bil är i stort sett aldrig en bra investering. I stället för att då lägga hundratusentals kronor och se hur pengarna försvinner kan du teckna ett fördelaktigt billån. Säg att du har 200 000 kronor att köpa en bil för. Lägg då 100 000 kronor själv och finansiera resterande del med ett billån. Den summa du då sparar kan du i stället investera i något med högre avkastning, exempelvis fonder och aktier.

Idag finns det dessutom många bra och billiga lån vilket gör det möjligt att hålla nere dina räntekostnader.

Du behöver inte vänta lika länge på att köpa en bil

Säg att din nuvarande bil går sönder, att du skaffar ett nytt jobb utan bra kommunikationsmöjligheter, eller att det väntas tillökning i familjen. Anledningarna till att du behöver köpa en ny bil kan vara många och om du inte har några pengar sparade kan du inte göra det. Med ett billån kan du dock köpa den bil som uppfyller ditt behov på bästa sätt.

Du kan köpa din drömbil

Vanligtvis är en bil en riktigt dålig investering. Men för mer exklusiva bilar kan det faktiskt finnas goda möjligheter att få pengarna tillbaka för bilen. Med ett billån kan du få hjälp att äga din absoluta drömbil. Gör du en gedigen och ordentlig research kan du även få pengarna tillbaka när du säljer den igen. Den enda kostnaden du har betalat för bilen är i sådana fall räntekostnaderna för lånet.

Ett bra tips är dock att inte köpa en bil vars modell kommer ut med en ny facelift var och vartannat år. Det kommer få din bil att kännas utdaterad snabbare och sjunka i pris.

Tänk på! Låna aldrig mer pengar än du har råd att betala tillbaka.