Deklaration på dator

Dags att deklarera? Gör ränteavdrag på dina lån

Den 16 mars öppnade deklarationen. Sedan dess kan du med e-legitimation gå in på Skatteverkets hemsida eller i appen för att deklarera. Även du som inte fått din pappersdeklaration kan deklarera via appen eller webben. Sista dag att lämna in sin deklaration är den 3 maj.

Har du under det gångna året lånat pengar finns möjlighet att göra avdrag för dina räntekostnader i din deklaration. I denna text tänkte vi gå igenom vad som gäller, hur det fungerar och hur stora avdrag du har rätt att göra för dina lån.

Hur stort ränteavdrag får jag göra?

För att få göra avdrag på dina räntekostnader måste du ha ett kapitalunderskott (mer om det längre ned). Har du kommit fram till att du har rätt till ränteavdrag får du göra avdrag med 30% på räntekostnader upp till 100 000 kronor. Har du räntekostnader som överstiger 100 000 kronor får du göra ränteavdrag på 21% på den del som överstiger 100 000 kronor.

Exempel: Har du betalat 120 000 kronor i ränta har du rätt att göra avdrag på 34 200 kronor.

100 0000 kr X 30% = 30 000 kr

20 000 kr X 21% = 4 200 kr

30 000 kr + 4 200 kr = 34 200 kr

Vilka lån kan jag göra avdrag på?

Det allra vanligaste är att man gör ränteavdrag på sina bolån. Det är ofta där du betalat som mest i ränta och kan därmed få tillbaka mest pengar. Men du kan även göra avdrag på andra lån.

  • Privatlån
  • Billån
  • Kreditkort
  • Snabblån och smslån
  • Kontokrediter

Detta krävs för att få göra ränteavdrag

För att få göra ränteavdrag måste du ha ett kapitalunderskott. Det innebär att dina räntekostnader för dina lån är större än din inkomst av kapital, exempelvis räntan på dina sparade pengar.

I övrigt måste du även ha

  • Betalat skatt. Ditt ränteavdrag innebär att din skatt minskas. Därför måste du ha betalat skatt under taxeringsåret som avdraget avser. Har du inte gjort det finns det ingen skatt att reducera.
  • Betalat ränta. Du måste ha betalat dina räntekostnader för att få göra något ränteavdrag.
  • Du ska vara personligt ansvarig för lånet. För att få göra ränteavdrag på lån måste du stå som personligt ansvarig för lånet. Är ni två personer som står på lånet får ni dela på avdraget.

Hur ansöker jag om ränteavdrag?

Många gånger är ränteavdraget redan förifyllt i din deklaration. Det innebär att långivaren automatiskt skickat in en kontrolluppgift till Skatteverket om hur mycket ränta du har betalat. Det kan dock alltid vara bra att se över siffrorna så allt stämmer.

Det finns även tillfällen då du vill begära avdrag för ränta som du inte fått någon kontrolluppgift på. Det gör du vid punkt 8.1 i din inkomstdeklaration. Vill du begära avdrag är det viktigt att du lämnar uppgift om långivarens namn i deklarationen, exempelvis under “Övriga upplysningar”. Har du lånat pengar av en privatperson och begär ränteavdrag behöver du även lämna uppgift om dennes personnummer och adress.