sedlar och mynt i olika valörer

Då kan det bli dyrt att samla lån

Samlingslånen växer sig större bland svenska hushåll. Men för den som inte är uppmärksam på villkoren kan återbetalningstiden förlängas och därmed höja totalkostnaden för ditt lån. Jämför alltid samlingslånens räntor och villkor för att vara säker på att du kan spara så mycket pengar som möjligt.

I tv-reklam ser vi välkända långivare locka skuldsatta hushåll med samlingslån. Tanken är att få sänkt ränta och därmed sänkta månadskostnader. Vad som dock inte alltid uppmärksammas är att lånen ofta förlängs under en längre löptid vilket leder till en högre totalkostnad.

I en intervju med SvD säger Konsumentverkets jurist, Anna Hult, att det är lätt att konsumenterna bara stirrar sig blinda på månadskostnaden och därmed missar en förlängd återbetalningstid.

Anna Hult berättar att Konsumentverket haft flera ärenden där man anser att långivaren fokuserar allt för mycket på lägre månadskostnad utan att nämna att återbetalningstiden förlängs med 24 månader.

Anna Hult och Konsumentverket är medvetna om att det finns hushåll som behöver den lägre månadskostnaden för att överhuvudtaget kunna betala tillbaka skulden, även om det resulterar i en högre totalkostnad. Hult anser trots det att det är viktigt att låntagaren får kunskap om att den totala kostnaden höjs för att kunna fatta ett beslut utifrån det.

Samlingslånen har ökat kraftigt de senaste åren, mycket på grund av den ökade e-handeln som leder till flera köp på faktura, avbetalning och med kreditkort. För att lösa alla samlade småskulder väljer hushållen helt enkelt att samla sina lån.

God möjligheter att sänka sina kostnader med samlingslån

I grunden är samlingslån en mycket bra möjlighet för låntagare med många skulder och krediter att sänka sina månadskostnader. Men det gäller samtidigt att vara uppmärksam på villkoren för lånet. Den som gör en gedigen jämförelse av samlingslånen kan hitta ett lån som både sänker månadskostnaderna men även totalkostnaden.

På Expressen Låneguiden finns det goda möjligheter att jämföra räntor och villkor, både med och utan UC, hos landets populäraste långivare. Det ger dig goda möjligheter att hitta den billigaste aktören.