Par framför dator diskuterar om låna med låneförmedlare och jämför lån hos Expressens låneguide

Anyfin granskas av Konsumentverket

Långivaren Anyfin granskas nu av Konsumentverket efter att man publicerat två reklamfilmer som uppges bryta mot måttfullhetskravet. Detta är andra gången på kort tid som Konsumentverket har synpunkter på Anyfins marknadsföring.

Anyfin är en aktör som hjälper dig att sänka dina räntekostnader genom att erbjuda dig bättre lånevillkor. Produkten påminner om ett samlingslån där du skickar in bilder på dina senaste fakturor, därefter gör Anyfin en kreditprövning på dig och återkommer med ett förhoppningsvis bättre erbjudande. Accepterar du Anyfins erbjudande får du hjälp att betala av dina fakturor och kvar står du med en skuld till Anyfin.

Bolaget har varit riktigt på tapeten den senaste tiden och tog senast i år in 300 miljoner kronor i riskkapital och omsättningen steg kraftigt under förra året. Allt har dock inte varit positivt för Anyfin. Man har många gånger fått kritik för sin aggressiva marknadsföring och förra året öppnade Konsumentverket ett ärende mot Anyfin. Nu har myndigheten öppnat upp ytterligare ett tillsynsärende.

Kritiken riktas mot två av Anyfins reklamfilmer

Det nya ärendet mot Anyfin gäller två reklamfilmer som visar hur en kund kan få avdrag på sin faktura om han eller hon fixar in en ny kund till företaget. Detta menar Konsumentverket strider mot måttfullhetskravet, myndigheten anser även att det är anmärkningsvärt att Anyfin väljer att marknadsföra lån på detta sätt efter att man tidigare fått kritik just för sin aggressiva marknadsföring.

Anyfin tar till sig av Konsumentverkets kritik

Anyfin har lyssnat på Konsumentverkets kritik och valt att ta bort reklamfilmerna. Bolagets marknadschef, Mimmi Arndt, säger att man tar till sig av Konsumentverkets kritik och att man vill vara tillmötesgående och ha en bra dialog med myndigheten.

Anyfin har nu till den 9 december på sig att lämna in eventuella synpunkter annars fattar Konsumentverket ett beslut om man ska gå vidare med ärendet eller inte.